Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen skuldsätter oss

Jag, och säker många med mig, undrar vad som har hänt med regeringen. Radarparet Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har talat om vargavinter och skitår. Stormen har rasat runt om i världen och utsatt land efter land för ekonomiska kriser och katastrofer.

Annons

Endast lilla Sverige har klarat sig. Vår ansvarsfulla regering har styrt landet i en fast kurs framåt. Den svenska skutan har tuffat vidare med den trygge rikshushållaren Borg vid rodret.

När Socialdemokraterna har krävt åtgärder för att pressa ner den allt högre arbetslösheten, har vi anklagats för lättsinne och slöseri med statens pengar. Kritiken mot att arbetslösa och sjuka måste söka socialhjälp till sin överlevnad eller att pensionärer, sjuka, arbetslösa och föräldralediga måste betala högre skatt än löntagare har viftats bort som bidragspolitik.

Men nu har regeringen kastat ansvaret över bord. Statens finanser går med underskott och har gjort det i sju år i rad, bortsett ett mindre överskott år 2011. Nu talar regeringen inte om ansvar längre, när den lånar 15 miljarder till att sänka skatten nästa år. De som har mycket vill ju ha ännu mer.

Tre fjärdedelar av reformutrymmet i budgeten går till skattesänkningar. Regeringen skuldsätter hela svenska folket för att rika ska bli ännu rikare.

Den största jobbsatsningen regeringen gör är att sänka a-kasseavgiften. Det ska leda till att flera ska komma i arbete. När den chockhöjdes för sju år sedan var anledningen den samma – att flera ska komma i arbete!

Socialdemokraterna välkomnar denna sänkning. Men tyvärr är skadan redan skedd. Över en halv miljon människor står utanför a-kassa och den ekonomiska trygghet som en arbetslöshetsförsäkring ger, när man är på väg från ett arbete till ett annat. Även om sänkningen behövs, skapar den inte heller fler jobb.

Regeringens politik har resulterat i att vi nu har över 400 000 personer, som inte kan försörja sig med eget arbete.

Över 30 000 personer är fast i fas 3 och får antingen arbeta gratis för företaget - eller rulla tummar hos olika lycksökare som kallar sig coacher. Regeringens enda svar på frågan hur nya jobb ska komma till, är att ösa ännu fler bidragsmiljarder till landets företagare med mycket klena resultat.

Vi vet att fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför vill S förbättra möjligheterna att starta företag, att företag kan växa och anställa fler. Vi vill bland annat ta bort företagets kostnad för den andra sjuklöneveckan, öka krediter och riskkapital och underlätta generationsväxlingen genom regionala företagarförmedlingar och studentmedarbetare.

Vi vill stärka möjligheterna till export och har en lång rad andra förslag som skulle få hjulen att rulla i landet igen.

En sådan politik skulle stärka vårt land och ge många nya jobb. Med fler i arbete kan vi förbättra skolan, vården och omsorgen. Det kallar jag för ansvarsfull politik.

Ingemar Nilsson är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland

Mer läsning

Annons