Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen drar undan mattan för sina egen retorik

Har man tillbringat mer än två minuter på en moderat riksdagsledamots Twitter, Facebook eller blogg, har man tveklöst sett den - frågan om hur många jobb sossarna tror de kan skapa genom att fördubbla arbetsavgiften för unga.

Annons

(Inte sällan är den bedrägligt formulerad som att S vill "fördubbla kostnaden" för att anställa någon under 26 år.)

Alternativt ställs krav på socialdemokrater att redovisa hur många jobb som kommer att försvinna med en sådan åtgärd.

"Göra det dyrare att anställa unga verkar inte helt smart!", är ord som kommer igen.

Det låter inte på något sätt som en orimlig analys, så varför i så fall väljer regeringen att subventionera lönerna även för de 24-åringar som haft fast jobb i flera år istället för att rikta stödet till de unga som faktiskt behöver hjälpen?

Vilket för övrigt är Socialdemokraternas alternativ: inga generella sänkningar som smetas ut över alla i en åldersgrupp oavsett om de har jobb eller ej, utan riktade satsningar på individerna i arbetslöshet.

Halveringen av arbetsgivaravgifterna för alla unga under 26 år har hittills kostat staten nästan 15 miljarder kronor i utebliven skatteintäkt med ytterst magert resultat. Därför fördubblar alltså regeringen arbetsgivaravgifterna för 25-åringarna från och med nästa sommar till normalläget som gäller för alla andra ålderskategorier.

Och regeringen noterar i en promemoria till på köpet att höjningen bedöms ge "mycket begränsade negativa effekter på sysselsättningen".

Med det punkterar man sina egna riksdagsledamöters precis innan valrörelsens inledning. Hoppsan!

Mer läsning

Annons