Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räcker det med en känsla för att du ska döma?

Ingen bör nånsin behöva känna sig som en brottsling när den inte har begått något brott. Om det är någonting som skapar en brottsling, så är det känslan att redan vara dömd av samhället. Glöm inte det.

Annons

Jag tror på rättvisa och att om man begått ett brott så ska man straffas för det. Jag är fanatisk motståndare till dödsstraff, men samtidigt måste man visa att det inte går att komma undan med brott.

Jag tror att fängelser är ett nödvändigt ont, och i vissa fall önskar jag att straffen var hårdare. Eftersom jag tror på rättvisa är det också väldigt viktigt för mig att man utreder och har ordentliga bevis innan någon straffas.

Med det sagt finns anledning att fundera en stund på hur vi inofficiellt straffar vissa människor utan att ha tillstymmelse till bevis. Är du sån? Misstänker du människor omkring dig för brott på en känsla? Förutsätter du att en person är brottslig bara för att hen har en jeansjacka på sig? Skinnväst? Trasiga byxor? Ljust hår?

I Grekland togs en flicka omhand av myndigheterna för att hon var blond. Hur sjukt det än låter var det anledningen. Hon var blond och hade ljus hy och hennes föräldrar var inte lika ljusa. Så då tog man barnet ifrån föräldrarna. Inte kan väl två mörkhåriga få ett ljushårigt barn?

"Maria" kallade myndigheterna henne. Det hette hon inte, men de tyckte inte att det namn föräldrarna hade gett henne passade. Så då bytte de. Och så började man söka efter "Marias" riktiga föräldrar. Alltså de som också hade ljust hår och ljusa ögon.

Och eftersom världen är knäpp antog man snabbt att föräldrarna var skandinaviska. För så är det väl? Att alla skandinaver är blonda och blåögda? Eller? "Marias" föräldrar, de som uppfostrat henne och älskat henne sen hon kom till dem när hon var någon månad gammal gjorde allt de kunde för att bevisa att de hade tagit hand om ett lämnat barn. Men ingen trodde dem. För de är romer.

Efter fjorton turer fram och tillbaka visade det sig att "Marias" föräldrar hade rätt. De biologiska föräldrarna i Ungern hade en hel hop barn som de lämnat ifrån sig till höger och vänster eftersom de inte klarade av att ta hand om dem.

"Maria" hamnade i Grekland. Och i samma sekund som det visade sig att de romska föräldrarna hade talat sanning slutade media att bevaka frågan. Ingen upprättelse, ingen ursäkt och ingen berättelse om hur de mår nu. Ingenting förutom att de ungerska föräldrarna vill ha tillbaka "Maria".

En hel kontinent dömde ett grekiskt par utan att ha några bevis. I Skåne för polisen register över romer. Som om de vore brottslingar, som om de skulle straffas för sitt ursprung. Jag vet att romer har varit utsatta och diskriminerade länge, men Maria-historien och registreringen gör mig tokig.

Så tänk till nu, riktigt ordentligt. Ingen bör nånsin behöva känna sig som en brottsling när den inte har begått något brott. Om det är någonting som skapar en brottsling, så är det känslan att redan vara dömd av samhället. Glöm inte det.

Och om du inte vill bli bemött som en lagbrytare på grund av ditt utseende eller klädsel, så kanske du inte ska bemöta andra med den misstanken heller.

Malin Walldén är vänsterskribent och debattör

Mer läsning

Annons