Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikens fel, inte flyktingarnas

Annons
Måndag 17 juni 2002Politikens fel, inte flyktingarnas

Svenskarna är mer flyktingvänliga idag än för tio år sedan.

I de småländska skogarna har några mindre orter, Ryd, Virserum och Uppvidinge blivit rikskända den senaste veckan. De har blivit symboler för hur den svenska invandringspolitiken och rättssystemet, när de brister, kan sätta en hel nejd i skräck.

Det som skett är att flyktingar som väntat på uppehållstillstånd betett sig illa. Skadegörelse, stölder och nu senast ett våldsamt gängslagsmål på en badplats, har satt toleransen på prov hos smålänningarna. I Dagens Nyheter ges händelserna stort utrymme, och det är svårt att ta miste om stämningarna hos lokalbefolkningen. Gärna flyktingar, men inte kriminalitet och bråk, kan det sammanfattas.

Många mindre orter i Sverige har erfarenhet av flyktingmottagande. Mestadels är intrycken positiva. Flera forskarrön gör också gällande att svenskarna är mer flyktingvänliga i dag än för tio år sedan, trots - eller tack vare - att vi under första halvan av 1990-talet slog rekord i mottagande och hjälpte tiotusentals människor från Balkan.

Det finns inte någon synlig gräns för vad ett samhälle klarar av. Det klassiska argumentet, ofta salufört från främlingsfientligt håll, är att Sverige tar emot fler flyktingar än vad vi klarar. Så är det inte. Problem uppstår inte när en viss mängd människor är uppnådd. Problem uppstår när rigida system låser människor, människor som också lever under psykiska påfrestningar och i en sluten kulturell miljö.

Problemen som uppstått i sydöstra Småland är inte invandrarnas fel, och inte heller svenskarnas. Misslyckandet är politiskt. Givetvis måste Migrationsverket, polisen och sociala myndigheter sköta sina uppgifter. Och om detta brister måste felen rättas till och resurser skjutas till. Men på många håll i Sverige kureras systemsjukan i stället med hjälp av medborgargarden. Människor med vapen i hand gör det polisen borde göra, det vill säga garantera tryggheten för invånarna.

Ingen jublar över medborgargardena, men få ifrågasätter deras existens. Till och med Migrationsverket, som borde vara upprördt över utvecklingen, tackar dem.

Som ett brev på posten har nazister och främlingsfientliga gjort sitt bästa för att strö salt i såren. De försöker beskriva en falsk verklighet där människor som söker skydd i Sverige är problemet, och där lösningen är ytterligare åtstramningar i systemen. Flera av de som intervjuvas i Dagens Nyheters reportage uttrycker dock skarpt motstånd mot den sortens extremistpropaganda. De har också sett den andra sidan - trevliga och laglydiga invandrare - för att inte hemfalla åt den sortens inskränkthet och dra alla flyktingar över en och samma kam.

Lurade

Åtta arbetslösa män som fått en utbildning till kabeltekniker för drygt en miljon kronor kräver ekonomisk ersättning "för det halvår man lurat på oss". De fick nämligen inte jobb direkt efter utbildningen, men de är erbjudna sex månaders provanställning på Manpower.

Tänk att bli pålurade ett halvt års yrkesutbildning värd en miljon kronor. Upprörande!

Detta inträffade i Linköping och skulle väl aldrig kunna hända här.

Mer läsning

Annons