Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen har en skyldighet att företräda alla medborgare

/

Skicka i väg patrasket! Vilka vidriga kräk! Dom är skit som luktar illa!

Annons

Så lyder några av slut- satserna i en sluten Facebookgrupp för yrkesverksamma poliser. Alldeles för många av kommentarerna dryper av rasistiska undertoner och kvinnohat för att kunna passera obemärkt förbi.

Poliser är inte vilken yrkesgrupp som helst. Myndighetsutövningen är en del av statens vålds- monopol och har i uppdrag att minska brottsligheten och öka tryggheten. Frustrationen som kan uppstå när arbetsmiljön är påfrestande får aldrig tillåtas övergå i kränkningar.

Facebookgruppen "UMF – Underbetalda, missnöjda, förbannade" har ungefär 5 000 medlemmar. Medlemsantalet motsvarar en fjärdedel av Sveriges poliser och medlemmarna utgör ett tvärsnitt av kåren.

Därmed finns anledning att ifrågasätta hur effektivt Polisens värdegrundsarbete egentligen har varit.

Den senaste tiden har enskilda poliser bidragit till en rad allvarliga förtroendekriser.

Den mest uppmärksammade händelsen inträffade i Malmö under kravallerna i Rosengård häromåret – när två polismän filmade misstänkta upprorsmakare och fällde kommentarer som "apejävel" och "blatta-jävlar".

Poliser som genom sina ordval drar slutsatser mellan beteende och etni- citet, eller använder könstillhörighet som en personlig kränkning, är dåliga representanter för sam- hället.

Att poliserna som kallade tonåringar för apor straffades av Rikspolisstyrelsen med beskedliga fem dagars löneavdrag visar att toleransnivån för öppen rasism är fortsatt hög.

Den utbredda misstron mot Polisen i socialt utsatta områden förstärks varje gång någon med uniform fäller olämpliga kommentarer.

Rasistiska uttryck är kontraproduktivt i brottsbekämpningen och riskerar att urholka tryggheten ytterligare.

I bästa fall blir uppmärksamheten kring "UMF – Underbetalda, missnöjda, förbannade" en påminnelse om att mer finns att göra i Polisens värdegrundsarbete.

I sämsta fall blåser storm-en över efter rikspolischef Bengt Svenssons offentliga fördömande. Det absolut värsta som kan inträffa är att poliser fortsätter att ge uttryck för unkna åsikter i än mer slutna sammanhang.

Orden som har utsetts för att representera Polisens värdegrund är engagemang, effektivitet och tillgänglighet.

Riktlinjerna, som är framtagna av Rikspolisstyrelsen, ska genomsyra hela den polisiära verksamheten och syftar till att minska förtroendeskadliga handlingar som att kalla någon för "patrask".

Med värdegrunden i åtanke bör de enskilda poliser som verkar sakna förmågan att företräda samtliga medborgare fundera över sina yrkesval.

Mer läsning

Annons