Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsamt passiva moderater i regionfrågan

/

Annons

När indelningskommittén överlämnade sitt delbetänkande till regeringen på torsdagen såg det ut som förväntat: De fyra norrlandslänen föreslås slås ihop till en storregion, eller ”Norrlands län” som fyrlänslösningen kallas i betänkandet.

Förslaget ska nu ut på remissrunda och det är en bra bit kvar för faktiskt genomförande, men runt om i landet förbereder sig regionpolitiker genom att redan nu organisera sig i styrgrupper.

Ja, alla regionpolitiska partier utom Moderaterna. Förstås.

Är det något som är helt oförändrat alltsedan regionfrågan på allvar började diskuteras för drygt tio år sedan så är det att Moderaterna låtsas som att frågan överhuvudtaget inte finns.

”Vi tror inte det finns ett folkligt stöd för de här förändringarna” är mantrat man passivt upprepat i ett decennium utan att vilja berätta vad partiet tycker vore ett bättre alternativ. För det är ju inte så att partiet är på något sätt framträdande i de grupper som poppat upp här och var som motsätter sig storregioner och jobbar för att skapa opinion för det. Nä, Moderaterna har bara ställt sig vid sidan av alltihop.

För Västernorrland betyder det att samma moderater som inte klarade av att fatta några strukturella beslut under sitt maktinnehav förra mandatperioden inte har några ambitioner alls inom det området.

Vi utser politiska företrädare för att fatta även stora avgöranden åt oss eller i alla fall å våra vägnar läsa in sig på komplicerade sammanhang och driva opinion för den lösning de tycker är rätt. Men det mäktar uppenbarligen Moderaterna inte med. Och inte ens i styrgrupperna tänker de sitta med för att kunna påverka det arbetet, eftersom man inte vet om riksdagen verkligen kommer att rösta för dem.

Jösses, hur kan dessa få fortsätta vara draglok för alliansen i Västernorrland?

Mer läsning

Annons