Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petad och misstrodd?

Annons
Tisdag 19 februari

Petad och misstrodd?

I gårdagens TT-nyheter går att läsa att en vänsterpartistisk riksdagskvinna kommer att "petas" från sin riksdagsplats.

I artikeln framgår det dock klart och tydligt att vänsterpartisten inte alls "petas" från sin riksdagsplats. Däremot har partiet valt att sätta en annan nominerad framför henne på riksdagslistan inför kommande val.

Varför väljer rubriksättaren då ett så negativt laddat ord som "petad"? Varför handlar såna här texter alltid om vem som lämnar en plats i stället för den som kommer att tillträda?

Att representera ett parti i riksdagen är inget jobb. Att representera ett parti i kommunfullmäktige, i landstingsfullmäktige eller i en kommunal nämnd är inte heller det jobb och varken fastställande av nomineringslistorna eller själva valrörelsen är några anställningsintervjuer. Var det handlar om är att fördela tidsbestämda uppdrag, fyra år åt gången.

Ändå blir det rubriker som "petad" eller "får inte förnyat förtroende" som sätts ovanför tidningstexter som berättar om nytillkomna namn på nomineringslistor framför tidigare förtroendevalda. Som om ett väl skött uppdrag kräver omval medan en omjustering av listplaceringarna de facto är en misstroendeförklaring.

Nu har ett par riksdagslistor presenterats, den länsövergripande socialdemokratiska är en av dem. För Ådalskommunernas del kommer representanterna under kommande mandatperiod vara de samma som under denna.

Det är knappast ett stort problem, det är ändå fråga om fullt kapabla politiker. Men uppsättningen politiker som Ådalen ansåg vara mest lämpade för fyra år sedan är inte med självklarhet det om ytterligare fyra.

Problemet blir i stället att omvalet av sittande ledamöter bygger upp förväntningar om ett fortsatt omval. Nya kandidater till platserna kommer alltså varken fostras fram eller få möjligheten att konkurrera om platserna förrän någon meddelar att han eller som inte ställer upp för omval.

Samma sak gäller förstås de "lägre" utnämningarna där fullmäktigelistorna redan innan de öppnas för diskussion har i alla fall 90 procent av namnen färdiga eftersom ingen vill sänka någon från en upphöjd placering.

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet talar ironiskt om hur många hjärtslag en kandidat är från en riksdagsplats. Inte av respektlöshet för äldre ledamöter, utan för att den som fått en placering sitter så länge han eller hon vill, och det brukar vara länge. Beslutet att sitta ytterligare en mandatperiod ligger inte hos de som fastställer listorna, som rimligtvis bör vara fallet.

TT:s rubriksättare hjälper förstås inte till, men borde inte påverka valberedningarnas arbete. Kösystemen inom partiet och oförmågan att bedriva nomineringsarbete utan rädslan att skära sig med de etablerade politikerna, är fel sätt att revitalisera rörelsen och hitta nya väljargrupper.

Göran Persson kan säkert vinna flera kommunala valrörelser åt Ådalens sossar, men att uppdraget sköts har han inget med att göra och då kan ni kalla honom både petad eller misstrodd om ni vill. Det finns fler än Göran. Många fler. Och bättre. Och hittills oprövade.

Susanne SjöstedtImpopulära

liberaler

Folkpartiet och centerpartiet i Västernorrland ska vara tacksamma över att nättidningen Stabil, en ungdomstidning på nätet med folkbildningsambitioner, inte slagit igenom på allvar än.

När det gäller att attrahera ungdomsväljarna i kommande val får dessa partier hoppas att även en framtida framgång uteblir. Att motarbeta ungdomsprojekt går sällan hem bland ungdomar.

På Stabil är man av fullt naturliga skäl inte alls förtjusta i hur det folkpartiägda Studieförbundet Vuxenskolan, SV, skött sina åtaganden vad gäller ungdomssatsningar. Inte minst sedan man vid ett möte i fjol beslöt att dra sig ur satsningen på Stabil, som först efter många om och men från den mindre samarbetspartnern NBV, tilläts att fortsätta med projektet med stöd från Härnösands kommun. Ett till Stabil tillhörande integrationsprojekt petades samtidigt av styrelsen.

Uppfattningen bland de engagerade i Stabil är att de blivit "utkastade" och att styrelsen för Studieförbundet Vuxenskolan i Västernorrland uppvisar ointresse av att ge ungdomarna en röst i samhällsdebatten.

Att styrelsen enligt Stabil dessutom "slarvat bort" 30 000 kronor som SV:s förbundsstyrelse tilldelat en satsning på "Ung kultur" i Härnösand, spär bara på misstron mot SV:s lokala styrelse.

"I stället för att satsa på ungdomarna blev det ny chef och nya fina lokaler på Kastellgatan" säger en av de som är besvikna på SV.

Närvarande vid nedläggningsmötet var förutom styrelseledamöterna, däribland den centerpartistiska riksdagsledamoten Birgitta Sellén, även SV:s centerpartistiska förbundsordförande Sven Olof Edvinsson.

Edvinsson hade bara månader tidigare i en lång debattartikel i Aftonbladet talat sig varm för ökat stöd till engagerande demokratiprojekt som betonar delaktighet i den demokratiska processen och att speciellt lokala engagemang måste understödjas.

Ändå berömde samme Edvinsson den lokala utvecklingen där en nättidning med fastställda syften som att exempelvis "att stimulera ungdomar att engagera sig i sina egna livsvillkor och vad som händer i deras närmiljö", samt "att göra ungdomarna delaktiga i den lokala demokratin" alltså inte längre anses vara ett lämpligt projekt att stödja.

Ilskan bland ungdomarna går inte att blunda för, i skarpa artiklar pekar de bidragande artikelförfattarna på Stabils hemsida Stabil.st, hur illa ställt det är med engagemanget för de unga i Härnösand.

Kanske är det en medveten konspiration mot ungdomarna och allt "stökigt och bökigt de för med sig?", undrar en kille. Kanske ligger ungdomarna med politiskt intresse "ihjälslagna och gömda i kåkens källare"?

Grova överdrifter?

Jo, kanske det. Men ungdomarna växer väl till sig de också. Om 40 år är de kanske mogna nog att nomineras på liberalernas listor. Rösta får dock många av dem redan i höst. För Västernorrlands del handlar det om 11 000 nya röster att vinna. Eller förlora.

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons