Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson mörkar för väljarna

Annons
Måndag 10 juni 2002Persson mörkar för väljarna

Regeringen är trött och vill inte genomföra några nya reformer. Utredningar försenas medvetet.

Det finns en avgörande skillnad mellan vitala regeringar och trötta regeringar. De förstnämnda ser ett egenvärde i att genomföra reformer och driva på samhällsutvecklingen, medan de sistnämnda - däribland vår svenska socialdemokratiska regering - helst inte vill genomföra någonting alls i rädsla av att få på pälsen av oppositionen. Just därför har statsminister Göran Persson valt att medvetet försena en rad utredningar och låta frågor dras i långbänk.

Regeringen gör alltså avvägningen att det är viktigare att inte göra någonting alls, än att genomföra sin politik. Slutsatsen är logisk med tanke på att det är valår och vänsterblocket har ett betryggande försprång mot den borgerliga fyrklövern. Men för väljarna är det ett dystert besked att regeringen vill behålla makten utan att ge besked i viktiga frågor.

I en undersökning som Dagens Nyheter gjort, visar det sig att tolv viktiga frågor sopats under mattan av Perssons ministär. Det gäller bland annat den angelägna gymnasiekommittén, fastighetsskatten, förmögenhetsskatten, den oroväckande utvecklingen inom sjukskrivningarna, en framtida svensk euro-anslutning och den nya inriktningen för biståndet.

Att partier och majoriteter ägnar sig åt rävspel och tjuvnyp är en del av demokratins spelregler. Men det finns också en gräns för hur långt en regering - som bär det yttersta ansvaret för landets väl och ve - kan taktisera och föra väljarna bakom ljuset enbart i syfte att behålla makten. Just här brister omdömet ofta hos socialdemokraterna. Partiet har regerat Sverige i så många år att partiapparaten i praktiken växt ihop med statsmakten. Genom att politisera myndigheter och utredningar, gömma undan kontroversiella frågor och roffa åt sig arbetarnas fackavgifter till partikassan så har socialdemokraterna närmast blivit en institution vid makten. I den bemärkelsen blir det en naturlig konsekvens att lägga ideologi och viktiga beslut åt sidan, för att i stället luta sig tillbaka och hoppas att de borgerliga inte kan hämta in försprånget.

Men väljarna kräver besked. Tusentals äldre bor i hus där taxeringsvärdena stigit i höjden. Regeringen ger dem inget besked om hur deras framtid kommer att se ut. Skoldebatten har rasat under hela våren, men gymnasiekommittén som har flera viktiga frågor kring utvärdering och ämnesindelning presenterade aldrig sitt förslag i april utan har fått uppskov till efter valet. Vad anser de föräldrar vars barn snart ska börja på gymnasiet om detta? Och sjukskrivningarna som äter stora hål i statskassan. Vad avser socialdemokraterna att göra för att vända trenden?

Göran Persson ber om ett öppet mandat. Att väljarna ska ge honom förtroende för att han är Göran Persson. Det politiska innehållet däremot, det får inte väljarna veta särskilt mycket om.

Centralt?

En arbetsgrupp ledd av integrationsminister Mona Sahlin föreslår att ett fristående antirasistiskt centrum ska inrättas. Tio miljoner skattekronor ska anslås. Det finns goda intentioner i förslaget, men varför centralisera arbetet på det sätt som föreslås?

Bättre är att sprida dessa pengar till olika organisationer och projekt som redan fungerar runt om i landet, till exempel i Västernorrland, och inte bygga upp nya strukturer som kanske inte ger det resultat man hoppas.

Mer läsning

Annons