Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pennalism är inget kärnämne

Så var det dags igen för rapporter om hur elever skadats på grund av den pennalism som frodas vid Lundsbergs internatskola nere i Värmland.

Annons

Enligt polisen misstänks nio elever ha gett sig på yngre "kamrater", brännskador har uppstått och en person har fått föras till sjukhus.

Ingen är överraskad.

Ingen är heller överraskad över reaktionerna från Lundsbergs ledning och personal. Det tas avstånd, kraftåtgärder mot mobbning och pennalism utlovas och alla spelar djupt chockade och bedrövade. Det var ju knappast meningen att någon utanför skolområdet skulle få reda på det här.

Alla vet nämligen vad som försiggår på den fina skolan i de värmländska skogarna. Alla vet, men ingen på skolan verkar bry sig.

Eller rättare sagt: Alla vet, men på skolan bryr man sig mer om att bevara traditionen av att äldre elever plågar de yngre. De som betalar in terminsavgifterna uppskattar den inställningen, för föräldrarna som skickar sina barn till Lundsberg har ofta gått där själva, har antagligen blivit mobbade och har kanske också mobbat andra. Och inte tog de väl skada av lite stryk…

Så därför fortsätter man att skicka ätteläggen till Lundsberg. Att lille "Noppe" blir slagen gul och blå av "Poppe" är inget problem, ty det är ett lågt pris att betala för att "Noppe" ska få de goda nätverk och fina kontakter som tiden på Lundsberg ger. Att ha fått spö av någon som har "gamla pengar" och ett slott någonstans kan visa sig vara mycket värt när det är dags för jobbintervju. Och inte tar de väl skada av lite stryk…

Lundsberg verkar vara en skola där omyndiga personer tillåts härja fritt och leka "Flugornas herre" och några sådana institutioner ska vi inte ha i svenskt skolväsende. Lundsberg måste stängas.

Om familjerna som skickar sina arvtagare till Lundsberg tror att det är viktigt att deras barn blir hunsade av äldre "kamrater" får de se till att anordna egna "träningsläger". Utan någon välsignelse eller något ekonomiskt stöd från det offentliga, utan våldsinslag, utan att kalla det "skola" – och därmed dra alla andra skolors namn i smutsen – och utan omyndiga personer inblandade.

Men då går väl själva poängen förlorad.

Mer läsning

Annons