Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påtvingad företagsamhet

Annons
Torsdag 7 februari

Påtvingad företagsamhet

"Undertecknad innehar ej F-skattsedel, vänligen gör avdrag 30 procent preliminärskatt."

Så skrev jag under mina fakturor när jag tidigare frilansade som undertextare, det vill säga översatte film, för ett par företag.

Inget av företagen höll sig med mer än en liten administrativ grupp som anställda. Resten av uppdragen förlades på frilansande översättare utan jobbgaranti eller betalda sociala avgifter.

Skatt och arbetsgivaravgifter drogs därmed från det fakturerade beloppet, något som inte var alldeles självklart för varken mig eller flera av mina kollegor vid det första faktureringstillfället.

Ingen hade sagt annat än att skatt skulle dras, och så långt var det självklart. När ytterligare en tredjedel så försvann krympte ersättningen betänkligt och en omförhandling av det styckpris man som översättare har per sättning- de två textrader som läggs in i bilden - fick börja om igen.

Men eftersom varken jag eller någon av de andra översättarna hade en anställning eller ens en minsta jobbgaranti, var det inte ur ett gott förhandlingsläge vi frilansare förhandlade. Den som helt förlitar sig på företagets uppdragstilldelning av uppdrag för sin försörjning, vill inte förlora jobb på att försöka få 50 öre mer per sättning. Inte om risken finns att det kan gå en eller flera veckor utan ens ett litet uppdrag.

För mig blev det aldrig ett problem, inte minst för att det var en god vän som satt som anställd administratör. Inte heller var jag tvungen att starta ett eget företag eller hantera skatteinbetalningar på egen hand. Det är annat för de, främst ungdomar, som försäljningsföretag försöker värva genom att erbjuda dem en utbildning och löner på över hundratusen kronor med den enda haken att det inte på något sätt handlar om en anställning. Fler än 11 000 annonser i Arbetsförmedlingens tidning Platsjournalen erbjöd i fjol jobb endast till den som hade ett eget företag.

Och många av de oseriösa företagen riktar förstås sina annonser till ungdomar som inte förstår de ekonomiska konsekvenserna av att driva ett eget företag. Att lönen uppfattas som högre än normalt är exempelvis en förutsättning om de sociala avgifterna ska dras ifrån den och ändå efterlämna tillräckligt mycket pengar för att betala skatt, hyra och mat.

Att flertalet jobb rör försäljning betyder dessutom ett högre risktagande som uppdragsgivaren helt slipper undan, medan uppdragstagarens förutsättningar att tjäna de stora summor han lovats i annonsen försämras.

Nyföretagandet ökar i åldersgruppen 20-25 år medan det minskar totalt sett i landet. Det förutsätts vara en följd av dessa typer av arrangemang. Det är inget fel i det, även om beslutet härör sig från ett krav från en potentiell uppdragsgivare. Inte heller är det per automatik något fel i att företag väljer att köpa tjänster av enskilda företag och att annonserna handlar om uppdragsförmedling och inte arbetsförmedling, förutsatt att det tydligt framgår av annonsen.

Men när oseriösa företag utnyttjar okunskapen bland ungdomarna till att tjäna pengar på deras risktagande räcker det för att ifrågasätta Arbetsmarknadsstyrelsens. AMS, rätt nonchalanta inställning hittills. Att driva företag är en krävande syssla. Gissningsvis har den som inser det från början bättre förutsättningar att klara av det.

Susanne Sjöstedt

Citatet:CBotten för privatekonomin nåddes 1993. 2002 blir däremot guldåret."

Anna Bäcklund, familjeekonom på Nordea, om hur de sänkta skatterna

och dagisavgifterna påverkar privatekonomin. TT 6 februari

Mer läsning

Annons