Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patetiskt röstmisslyckande

Annons

Det genomfördes en riksdagsomröstning i går efter vad som kan ha varit mandatperiodens mest infekterade debatt under onsdagen.

Så hätsk blev det att talmannen tvingades skälla ut debattörerna om att hålla ett rimligare tonläge och sluta kalla varandra fula ord.

Omröstningen slutade sedan i går lika dramatiskt som när vänsterpartisten Höj Larsen från Härnösand tog sig en kopp te och missade valet av talman 2010.

Även denna gång utföll röstsiffrorna otippat till regeringspartiernas favör – trots att det fanns en riksdagsmajoritet för ett annat förslag.

När klubban slogs i bordet med röstsiffrorna 154-153 jublade och applåderade de borgerliga ledamöterna högt. Juuuublade!

Så vilken avgörande politisk fråga handlade det om?

Huruvida vi ska höja brytpunkten för statlig skatt.

Tjoho liksom.

Att de med bra löner, över 37 000 kronor i månaden, redan varit gynnade av jobbskatteavdraget tycker inte regeringen räcker. De ska dessutom få en skattesänkning till på 250 kronor, genom att gränsen för när man måste betala statlig skatt höjs.

Och de här 250 kronorna är, enligt borgerligheten, typ allt som står mellan dagens höga arbetslöshet och nirvana. Oppositionen håller inte med och Sverigedemokraterna, som vanligtvis röstar med regeringen, valde att denna gång stället rösta på det socialdemokratiska utskottsinitiativet.

Men inte ens då lyckas man fixa kvittningen av riksdagsledamöter så att den majoriteten realiserades. Det är rätt pinsamt.

Mer läsning

Annons