Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otryggt i Sollefteå? Nja.

Det tål att notera att en "normal" rankning när det gäller trygghet, för glesbygdskommuner med många äldre bör vara hyggligt långt ner i listan.

Annons

På SKL:s otrygghetsbarometer är det lätt att stirra sig lika blind på placeringen som när Svenskt Näringsliv rankar kommunernas företagsklimat.

I årets upplaga ligger Sollefteå långt ner. Otryggt som fasen är det här, om man ska tro SKL. 284:a av totalt 290 kommuner. Kramfors är bara något tryggare på placering 255.

Rapporten innehåller uppgifter om hur vanligt det är med bland annat bränder, olyckor, våldsbrott, stöldbrott och utryckningstider för ambulans i respektive kommun. Uppgifter som räknas ihop och ger ett slutvärde som avgör placering.

Det finns onekligen utmaningar att beta av för kommunerna i vårt område, det ska vi inte hymla med. Men det tål att notera att en "normal" rankning för glesbygdskommuner med många äldre bör vara hyggligt långt ner i listan.

Den vanligaste olyckstypen är nämligen fallolyckor som står för mer än två tredjedelar av samtliga som vårdas. Och faller mer än några andra, ja det gör äldre. Alldeles oavsett var i landet de bor.

Dessutom gör avstånden att snittiden för en utryckning med ambulans och räddningstjänst alltid kommer att ligga relativt högt.

Vad som varit intressant att veta är utvecklingen inom olika åldersgrupper för vårt län. I samma SKL-rapport för några år sedan uppmärksammades nämligen speciellt att invånare över 80 år i Norrlandskommunerna i betydligt högre utsträckning än 80-plussare någon annanstans skadar sig i samband med fall.

Finns den avvikelsen kvar? Om inte, vilket förebyggande arbete har varit framgångsrikt?

Och hur jobbar man med den kanske viktigaste aspekten: medborgarnas upplevda känsla av trygghet?

16,2 per tusen invånare i Sollefteå drabbas årligen av en olycka som leder till sjukhusvistelse - många på grund av fallskador. Men hur många utöver det begränsar mer eller mindre frivilligt sina liv av rädsla för att råka illa ut. Dessa är också offer för otryggheten.

Mer läsning

Annons