Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroande om arbetskraften

Annons
Tisdag 11 december 2001Oroande om arbetskraften

Länsarbetsnämnden i Västernorrland redovisar att nästan hälften av alla som jobbar idag måste ersättas till 2015.

Det positiva är att fram till 2015 kan alla som vill få ett jobb i Västernorrland, förutsatt att de har någon form av utbildning utöver grundskolan. Det negativa är att även om alla som idag går i skolan väljer att stanna i länet så räcker det ändå inte till för att fylla luckorna efter alla 40-talister som går i pension. Sämsta prognoserna gäller vård och omsorg, enligt länsarbetsnämndens bedömningar för de kommande 15 åren.

Brist på arbetskraft befaras också inom utbildning och naturvetenskap och teknik. Farhågorna förstärks eftersom avhoppen från Mitthögskolan är många, andelen studenter som tar examen är inte högre än 60 procent.

För ett län som vill utvecklas och dra till sig inflyttare är det en oroande bild länsarbetsnämnden presenterar. Det är bra att det finns arbete att erbjuda i länet, men inom de områden där bristen är störst är också konkurrensen om arbetskraften hårdast. Det är inte enbart i Västernorrland som 40-talisterna lämnar stora hål efter sig på arbetsmarknaden. Den så kallade jätteproppen Orvar tycks inte ha gett de fördämningar av obrukad arbetskraft som den beskylldes för.

Vård, omsorg och utbildningsyrken är till största delen en kvinnlig arbetsmarknad. Arbetsmiljön i vid mening liksom lönebildningen är inte tilltalande för dagens unga människor. De är vana vid att ställa andra krav på livet än kvinnor födda under och strax efter andra världskriget. De är framför allt medvetna om att det finns andra jobb som erbjuder både bättre karriärmöjligheter och löneutveckling trots att utbildningstiden inte är särskilt mycket längre.

För att bli lockande och konkurrenskraftiga arbetsgivare har framför allt aktörerna inom offentlig sektor åtskilliga faktorer att förbättra - löner, arbetsvillkor och inställning till personalen hör definitivt dit.Att skicka bilder från Bryssel ...

Inför 5 i 12-rörelsens manifestation i EU-parlamentet i Bryssel förra veckan utrustades jag med kamera, mjukvaror till datorer, extra batterier och instruktioner. Manifestationen skulle bli väl dokumenterad, Tidningen skulle få bilder så snabbt som den digitala tekniken tillät.

Det flöt på bra i Bryssel. Manifestationen lockade betydligt fler deltagare än väntat, åtskilliga kända ansikten dök upp och stannade till.

Jag fotograferade, följde proffsfotografens instruktioner och tyckte att det såg hyggligt ut. Det var enkelt att använda digitalkameran och snart skulle jag se resultatet på datorskärmen innan bilderna gick med e-post till Härnösand.

När manifestationen var över, deltagarna hade fått förfriskningar och alla inblandade uttryckt sin stora glädje över hur lyckat allting blev var det dags för operation bildöverföring.

Det är ofattbart men i detta enorma komplex som är EU-parlamentet finns ingen dator som kunde ta emot informationen från den här digitalkameran. Ingen dator hos assistenterna, ingen dator i press-center, ingen dator i info-center, ingen dator alls.

Då återstod den sista, den absolut säkra, vägen att få iväg bilderna. Ett stort Internet-café. Det fixar varje Internet-café, sade fotografen, när vi diskuterade den eventuella möjligheten att inte EU-parlamentets datorer skulle klara digitala bilder.

Fotografen var inte uppdaterad på Internet-caféerna i Bryssel. Där var nämligen all bildhantering förbjuden sedan några veckor.

Drygt fyra timmar ägnade vi åt att försöka få iväg de digitala bilderna från denna EU:s huvudstad. Plus en timme på MidSweden dagen efter.

Du skulle ha tagit med en bärbar dator, sade kollegerna när jag kom hem. Det kan jag också tycka, så här i efterhand. Före resan bedömdes det inte som nödvändigt. Nu är bilderna i alla fall där de ska vara, i Tidningens arkiv.

Mer läsning

Annons