Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordning & reda? Pyttsan!

Annons

"Hur ska dom ha det? Ska skatten höjas eller ska den sänkas+", undrade grannen, när vi stötte ihop i trapphuset häromdagen. Anledningen till hennes fundering var finansministerns snack häromdagen om att skatten kanske skulle höjas för att ge mer pengar till skolan.

Inte är det fråga om att ta tillbaka något av jobbskatteavdragen, som är en helig sak för Moderaterna, utan det handlar om höjd skatt på tobak och alkohol.

Det är tydligt att alliansregeringen har skakats av att svenska folket inte vill se fler skattesänkningar. I stället vill man ha mindre barngrupper, fler lärare i skolan, kortare köer i vården och fler hemhjälpstimmar till mormor.

Då krävs det mer statliga pengar till kommuner och landsting, inte att du och jag får en hundring till i plånboken.

Regeringen berömmer sig för att kunna sänka skatten samtidigt som välfärden får mer resurser. Allt är möjligt tack vare den ordning och reda i ekonomin som finansministern sägs ha åstadkommit.

Är det så då? Nej, inte riktigt. Tillskotten till skolan och sjukvården täcker inte kostnadsökningarna, befolkningstillväxten och åldersförändringarna i kommuner och landsting. (om man inte råkar bo i en av de tio rikaste kommunerna som fått en miljard extra av Borg)

Inga nya pengar har tillkommit för att kommuner och landstinget ska kunna höja kvaliteten inom välfärden, tvärtom har många tvingats till besparingar.

Skattesänkningarna, närmare 140 miljarder, har till och med delvis gjorts med lånade pengar. Syftet sägs ha varit att minska arbetslösheten. I verkligheten har arbetslösheten ökat sedan regeringen Reinfeldt tog över. I alliansens Sverige är närmare 400 000 människor arbetslösa. Det har vi inte råd med!

Ordningen och redan i ekonomin börjar också krackelera. När alliansen tog över 2006 hade Sverige ett överskott på 65 miljarder kronor i statens kassa. I år förväntas ett underskott på 87 miljarder kronor. Det är en försämring med 52 miljoner om dagen i åtta år!

Jag vet att det kan vara befogat, ja nödvändigt med underskott när tiderna är dåliga. Använda pengar för att stimulera ekonomin så att människor kommer i arbete är klokt.

Om underskotten ökat under den värsta krisen hade jag inte protesterat. Att underskotten galopperar nu när konjunkturen stärks och tillväxten ökar är bekymmersamt. Alla tecken tyder på att regeringen saknar kontroll över utvecklingen. Det är allvarligt, eftersom ordning och reda är grunden för att kunna investera i jobb och välfärd.

Till min granne sa jag att ja skatterna kommer att fortsätta sänkas om Moderaterna får fortsätta att regera. Det är ideologiskt, närmast genetiskt betingat.

Partistämman har nyligen beslutat att prioritera skattesänkningar om ytterligare 35-40 miljarder. För Moderaterna är sänkt skatt alltid den viktigaste politiska frågan. För oss Socialdemokrater är alla människors rätt till arbete alltid den viktigaste politiska frågan. Så ser skillnaderna i svensk politik ut.

Ingemar Nilsson är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland

Mer läsning

Annons