Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orange är en skitarbetsgivare

/
  • Landstinget behöver sjuksköterskor, men ska inte hyra av företag som behandlar sina anställda illa.

Annons

I höstas berättade TÅ om hur bemanningsföretaget Orange erbjöd landstinget Västernorrland en grupp på trettio sjuksköterskor från Lettland, Litauen, Ungern och Slovakien som kunde hoppa in i verksamheten med kort varsel för att slippa stänga vårdplatser på sjukhusen i brist på personal.

– Vi är flexibla. Vi kan jobba i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik. Vi har ringt till landstingskansliet i Härnösand tre gånger i år och fått nej varje gång. Jag förstår inte varför, sa Maria Kylili, driftskoordinator på Orange, till tidningen då.

Ewa Back (S) ställdes mot väggen och förklarade då att bemanningsföretaget och landstinget inte var helt eniga om sköterskornas kompetens, men inte invändningen lite tunn? Landstinget behövde – och behöver – väl all personal de kan lägga vantarna på, var det nog flera som tänkte då.

Moderaternas gruppledare i landstinget, Stig Grip, var en som rasade:

– Orange har ju sjuksköterskor klara för leverans. En del är till och med överkvalificerade. Och de är inte dyrare än andra, snarare billigare. Helt galet att inte använda dem när de nu finns, sa han i november.

I januari i år backade då Ewa Back och gav landstingets personalavdelning uppdrag att kolla på möjligheterna att anlita Orange trots allt.

Sen dess har undertecknad i alla fall ingen aning om vad som hänt. Inte här i landstinget i alla fall. På Oranges hemsida står det att landstinget Västernorrland är en av flera svenska landsting som köper tjänster. Men inget om omfattningen.

Men att döma av den granskning som Dala-Demokraten, DD, publicerade i helgen ska vi nog vara väldigt glada för att det inte verkar ha blivit någon bred uppgörelse med Orange här i alla fall. Vi ska nog vara väldigt glada över Backs tvekan.

DD:s granskning avslöjar nämligen ett bemanningsföretag som behandlar sina anställda som skit.

DD har tagit del av anställningskontrakt med den östeuropeiska personalen som visar att de dels riskerar drabbas av en ”uppsägningsavgift” om närmare 40 000 kronor om de avslutar sin anställning inom två år. Anställningskontrakten visar också att personalen förväntas jobba för 9,90 euro (motsvarande 92 kronor) per timme under de två första åren!

På denna lön drar sedan bemanningsföretaget av för bostad och transporter (något som faktiskt är olagligt när det gäller utstationerad persona enligt EU:s utstationeringsdirektiv) och lägger på de ynka kronor som finns kvar dessutom en ”förmedlingsavgift”.

”… personalen får ut mindre än 2 euro per arbetad timme under sitt första år på Oranges uppdrag. Det motsvarar ungefär arton kronor i timmen”, skriver DD.

18 kronor i timmen?! Nej, såna skurkar ska landstinget inte ha något att göra med!

Mer läsning

Annons