Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operation "Locka tillbaka"

/

Det finns problem med den sexköpslag som Sverige införde 1 januari 1999. Bland annat har gatuprostitutionen till stora delar trängts undan och prostitutionen för nu en än mer ljusskygg tillvaro än tidigare. Därtill är bevisläget ofta svårt, förutsatt att den prostituerade inte väljer att vittna mot "torsken".

Annons

Ändå är det bra, rentav nödvändigt, att lagen finns. Prostitution är en lukrativ del av den organiserade brottsligheten. Inte sällan handlar det om kvinnor som kommer hit från andra länder och utnyttjas som sexslavar. Det är viktigt att det finns en lagstiftning som angriper både själva sexköpet och den bakomliggande människohandeln.

I sitt jultal från Skansen diskuterade statsminister Fredrik Reinfeldt flera frågor från samhällets skuggsida; en sida av samhället som de flesta av oss är lyckligt förskonade ifrån. Bland annat tog han upp just prostitution/trafficking och gängkriminalitet.

Kanske var det för att putsa lite på sin kulturella image som Reinfeldt tog avstamp i Roslund & Hellströms kriminalromaner för att diskutera några av de samhällsproblem som författarna har identifierat? Reinfeldt hånades nämligen häromåret i sociala medier när han sade sig ha ägnat sin sommarsemester att läsa Camilla Läckbergs dussindeckare; Roslund & Hellström är i jämförelse ett litet litterärt fall framåt.

Den slutsats som statsministern drog i sitt tal går att sammanfatta med två ord: Hårdare tag.

Reinfeldt vill till exempel skärpa sexköpslagen så att sexköpare i fler fall döms till fängelse. I dag blir påföljden regelmässigt dagsböter. Vid sexköp från barn ska redan den lägsta straffpåföljden vara fängelse. Möjligheterna att tvinga ungdomar på väg in i kriminalitet att delta i olika samhällsprojekt och dylikt ska också öka om Moderaterna får sin vilja igenom.

Kriminalpolitik har historiskt varit en klassisk moderatfråga, men under Fredrik Reinfeldts ledarskap har partiet försökt bredda sin repertoar för att locka väljare ur bredare folklager. Givetvis med förvissningen att väljarna ändå förknippar hårdare straff med Moderaterna. Problemet för M är att det nu finns ett parti som utmanar i frågan om hårdare tag och skärpta straff: Sverigedemokraterna.

I den stora partisympatiundersökningen från Statistiska Centralbyrån (SCB) gick det att se att SD:s framgång till stor del kan förklaras med att en betydande grupp som tidigare röstat med högerpartiet nu uppger SD som sitt förstahandsval. Moderaterna är historiskt också betydligt svagare bland kvinnliga väljare än bland manliga.

Mot bakgrund av dessa två faktorer är det egentligen inte förvånande att M åter lyfter den gamla paradfrågan om hårdare straff eller att partiet väljer att exemplifiera med just sexköp, en fråga som i grunden berör båda könen men som troligen har en särskilt bäring bland kvinnliga väljare.

Marcus Bohlin

Mer läsning

Annons