Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskan om ett friskare EU

Nu är det här, 2014. Det känns som att det var inte så länge sedan vi förberedde oss för millenniumskifte. Tiden går så fort att man inte hinner reflektera. Det finns perioder i livet när livet bara flyter på - och perioder när man måste kämpa för varje ny dag i livet.

Annons

Alla vi har upplevt båda varianter, och sällan har vi vetat i förväg hur året kommer att bli.

2014 är året då vi i Sverige kan fira 200 år av fred. Det är också hundra år sedan första världskriget startade. Många historiska märken innehåller detta 2014.

Som riksdagspolitiker vet jag att 2014 även blir ett supervalår. Allt ifrån ditt lokala kommunfullmäktige till EU-parlamentet ska väljas om.

Du kanske undrar om det verkligen betyder nåt? Ja, det gör det faktiskt!

Tänk att du kanske bestämmer Europas hundraåriga framtid med din röst, att du kommer att få avgöra Sveriges framtid med din röst. Det är inte liten börda du har som väljare, men glöm inte att du bestämmer även om du skolkar. För då överlåter du bestämmandet åt andra. Avgörandet ligger i din hand.

När rockbandet Scorpions för första gången kom till ryska Leningrad för första gången 1988, då sade de att deras föräldrar kom med stridvagnar till Ryssland medan de själva kom med gitarrer.

Det är en mening som på ett enkelt sätt beskiver Europas historia! I vårt vardagsliv känns andra världskriget oändligt borta, i själva verket är det något som 50- och 60-talisternas föräldrar har varit med om runt om i Europa.

Därför har det alltid varit, är och kommer att alltid att vara viktigt vem man ger makten till.

Titta bara på tiden med nyliberalism som vi har haft i Europa och i Sverige som gav finansmarknaden tillgång till vår gemensamma välfärd. Finansmarknaden, spöket utan ansikte, som skapar glädje och oro. Det som är kvar efter detta experiment är elände på statsnivå.

Apropå nya år påminns jag om talesättet: Apropå nya år påminns jag om talesättet 'Den som är frisk har tusen önskningar för det nya året. Den som är sjuk har bara en, att bli frisk.'

Jag har bara en önskan i EU-parlamentsvalet: att EU blir friskt. Att Grekland, Ungern, Bulgarien, Portugal, Irland och andra medlemsländer i kris blir friska.

För detta krävs inga nyliberala ekonomiska experiment. För detta krävs en satsning på EU-medborgarna, det mest värdefulla den Europeiska Unionen har. Om vi inte prioriterar människan högre än denna osynliga finansmarknad, då kommer fascismen och nazismen bara att bli större i Europa.

Populismen kan i så fall "erbjuda" genvägen till en lyckligare framtid, och om en människa inte ser någon framtid då är genvägen guldvärd. När fler och fler inte ser någon framtid eller känner stark oro då blir detta sammantaget en guldgruva för populismen.

Vi är många som har det bra i Sverige! Vi behöver en välmående Europa, vår största exportmarknad, för att vi ska kunna bli fler i Sverige som har det bra.

Jasenko Omanovic är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland

Mer läsning

Annons