Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om språkröret bara tagit på sig lite läppstift

/
  • Tänk så mycket mer av Isabella Lövins tal vid Miljöpartiets kongress vi hade hört om  det inte vore för den skrynkliga kavajen och det fula halsbandet!

Annons

”Att göra sig lustig över människors utseende är normalt mobbning”, skriver Aftonbladetkolumnisten Kerstin Weigl i en krönika som sedan inte handlar om något annat än en recension över det nyblivna språkröret Isabella Lövins utseende.

Lövin hade en skrynklig beige kavaj och ett fult halsband när hon valdes till språkrör, tycker Weigl. Lövin saknar pondus och utstrålar inte makt, tycker Weigl och jämför med Stefan Löfvens välsittande kostymer som skänker henne trygghet.

Lövin däremot står i tv-sändningar och pratar om superviktiga saker men hennes utseende får Weigl att inte kunna koncentrera sig på ämnet en sekund. Tankarna far istället åt alla håll, eller snarare bara åt ett enda håll: Varför kan inte Lövin bry sig mer om sitt utseende? Håret är okammat, ansiktet blankt.

Läs också: Högre betyg trots sämre provresultat för friskoleelever

”Varför slet inte någon fram en hårborste åt ministern före sändning? Och ett läppstift och ett bra mineralpuder”, utropar Weigl. Då hade Weigl och andra kunnat lyssna på de viktiga sakerna partiledaren och statsrådet hade att säga – utan att behöva distraheras av denna kvinnas som inte ansträngt sig lite mer med sitt utseende.

Weigl lovar dock generöst att det FINNS en chans för Lövin än. Anna Lindh klädde sig ju också illa till en början, påminner hon - men tvivlar samtidigt på att Lövin är intresserad av att ändras. Hon har ju i tidigare tal pratat om hur mycket kvinnoenergi som förspillts genom århundraden ”för att behaga omgivningen.”

Läs också: Nya statsråd betyder inte ny politik

”Hon vill bli respekterad för den hon är!”, pustar Weigl till slut – men kan ÄNDÅ inte släppa denna fixering vid Isabella Lövins naturliga utseende. Detta signalerar nämligen för Weigl mer än något annat en avsaknad av självrespekt.

”Den där putsen går fort, jag lovar. Fyra sekunder och ett bra mineralpuder.”

Så plockar man ner en kvinna från hennes höga maktposition. Snacka om politiska frågor går bra, om du först ser till att göra dig lite mer fysiskt tilltalande för publiken.

■■ För fler oberoende socialdemokratiska ledare, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons