Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om detta med fotoförbud

/

När jag tjänstgör i kammaren är det många som vill fotografera. Inte just mig utan fota hela situationen.

Annons

Ledamöter och åhörare vill förevisa sig och situationen även om det bara gäller en kort stund på Facebook eller Instagram. Vissa är så upptagna att få bra fotovinklar så jag undrar hur mycket de hör av debatten.

Många människor är väldigt närvarande i sociala medier. Kanske mer närvarande där än i verkligheten.

När man lägger ut sig själv och andra tänker man kanske inte på att andra "medverkar" frivilligt på bilderna och kan råka illa ut.

Det intressanta är ju att man inte bara visar sig själv utan alla som råkar vara i närheten.

Inom polisen tar man allvarligt på Facebook. Att människor ena dagen lägger ut bilder på sig och familjen kan vara högst olämpligt den andra dagen när man utsätts för hot. Det fanns också exempel på att man poserar med uniform och vapen. Men det har nog alla förstått det olämpliga i.

Däremot tycker jag att det är bra att polisen, som myndighet, är med på Facebook.

Att vara noggrann med vad man lägger ut gäller också riksdagsledamöter. Politiker råkar ju ut för hot och näthat då och då. Gärna personlig men inte privat är en bra regel.

Utanför kammaren står kameramän med kamerorna riktade in mot oss som sitter där. Emellanåt har de starka lampor påslagna.

Jag under just hur man gör bilderna intressanta och nya. Kilometervis med inspelningstid skapar ju inte så mycket sensationer.

Till skillnad från andra länders parlament uppträder vi ju städat och väluppfostrat. Det är många som är besvikna över det men det är viktigt att ha en bra samtalston. Arga och bittra politiker startar krig om vi tittar oss runt i världen.

Luciafirande och olika uppträdanden kan ibland helt förstöras för att många fotar.

Vissa förskolor har förbjudit fotografering. Ibland för att det kan finnas barn med skyddad identitet. Men det är bra också för oss som vill njuta av stunden.

Det är märkligt att uttrycket Carpe diem har blivit populärt. Det är ju inte många som gör det – det vill säga griper dagen, är här och nu. Man fotograferar och spar det till ett annat tillfälle istället.

Susanne Eberstein är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland

Mer läsning

Annons