Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika sorters direktörer

/

Det var inga små kommunala nyheter som levererades i Örnsköldsviks Allehanda och på allehanda.se förra veckan.

Annons

Att Bengt Westin lämnar uppdraget som kommundirektör var väl inte helt överraskande med tanke på Westins ålder och långa tjänstgöring i kommunen. Det är dock en stor förändring som sker i organisationen.

Kommundirektören är inte, och ska inte vara, lika publik som de ledande politiska beslutsfattarna, men ingen som arbetat i eller gentemot en kommun kan underskatta det viktiga uppdrag som den ledande tjänstemannen har. Visst är det som oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind (C) konstaterar, att en kommundirektör ska "förverkliga de politiska besluten", men på kommundirektören vilar också ett tungt ansvar att se till att politikerna har den information och den kunskap som krävs för att kunna göra kloka prioriteringar.

I en kommun med många starka viljor krävs det också en person på det ledande tjänstemannauppdraget som klarar av att med fast hand styra förvaltningen och skapa stabilitet i kommunhuset. Nästa kommundirektör kan, om den blir kvar på jobbet längre än sina företrädare, mycket väl få uppleva ett historiskt maktskifte då den kommunala institutionen Elvy Söderström (S) lämnar kommunalrådsposten, förhoppningsvis på grund av förändrad politisk majoritet i kommunfullmäktige.

En annan stor nyhet i veckan var att de kommunala bolagen – håll i er nu! – faktiskt går bättre och bättre. Den kommunala bolagssfären (ja, det låter både konstigt och ologiskt) är inte samma sorgebarn som tidigare. Det finns mycket kvar att göra, och bolagen, särskilt Övik Energi, bär ett stort ansvar för de massiva skulderna som tynger kommunen. Men varje prognos och varje rapport som visar att man faktiskt gör något annat än förlorar pengar är att betrakta som goda nyheter.

Det är dock intressant att höra hur Hans Selling, vd för Rodret, uttrycker sig då han pratar om verksamheterna som ligger under hans fögderi.

I Örnsköldsviks Allehanda i fredags konstaterade han exempelvis att Miva (Miljö och vatten i Örnsköldsvik) "gått från att ha varit del i en kommunal organisation till att bli ett bolag" och att detta gjort att de anställda "lyfter sig och blir alltmer affärsmässiga i sitt agerande". Skulle detta på något sätt antyda att en förvaltningsenhet inte skulle kunna vara lika professionell och driven som en kommunal verksamhet som drivs i bolagsform?

För faktum är att de kommunala bolagen är just kommunala. I vissa fall organiserar kommunen sina verksamheter i bolagsform för att det är nödvändigt och faktiskt blir smidigare, ibland för att man vill slippa insyn (ett agerande som inte bör uppmuntras) och ibland bara för att man har en övertro på organisationsmodellen.

Aldrig någonsin får det dock glömmas bort att bolagen styrs av politiska beslut – och ofta med politiker i styrelserna – och att det är kommuninvånarnas bästa som alltid ska vara drivkraften, inte kortsiktiga vinster. De politiska besluten ska förverkligas, oavsett om det handlar om förvaltning eller kommunalt AB.

Den dagen som en verkställande direktör i en kommunal organisation betraktas som mer inflytelserik än en kommundirektör har vi ett demokratiskt problem att hantera.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons