Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om medborgarmakt

Annons
Torsdag 31 januari 2002Oklart om medborgarmakt

Regeringen gör inte mycket för att stärka demokratin, det får medborgarna fixa själva.

Den stora och omfattande demokratiutredningen har resulterat i en proposition. Det blev ungefär en tumme av den tänkta kostymen. Det mest uppseendeväckande förslaget är att allmänheten får rätt att väcka ärenden i fullmäktige och att politikerna ska ha behandlat frågan inom ett år. Rättigheten tillkommer alla - barn som gamla - förutsatt att kommunen väljer att ge dem den. Det finns inget som tvingar kommunerna till denna stora demokratiska reform.

Det är ett faktum som oroar demokratiminister Britta Lejon, men hon har tydligen inte haft tillräcklig pondus för att driva igenom utredningens förslag och sin egen vilja. Hon hoppas i stället på det goda exemplets makt och att folkliga krav ska tvinga motsträviga kommuner att följa goda exempel. Ifall inte alla politiska fullmäktigeförsamlingar accepterar medborgarförslag blir det nämligen obalans i demokratin inom riket och ett starkare medborgarskap i vissa kommuner.

Den direkta demokratin fick inget genomslag, en sådan utveckling har ju regeringen sagt nej till tidigare genom att vägra släppa fram direktvalda regionparlament. Det blir inte enklare för medborgarna att få igenom beslut om lokala folkomröstningar, möjligen kommer ett sådant beslut om något år. Människor som är röstberättigade i alla andra val anses av socialdemokraterna inte kunna fatta kloka beslut i en folkomröstning om saker som berör dem direkt. Det är ingen överraskning, det är den socialistiska linjen. Allmogen vet inte sitt eget bästa, den måste ledas av starka politiker. Men det är trist att regeringen inte kan överge den gamla tron.

Däremot kan den bestämt säga att om åtta år ska det finnas tiotusen nya förtroendevalda. Det målet slås fast i propositionen. I Ådalen går utvecklingen åt motsatt håll.

Allt i propositionen är dock inte mörker. Det föreslås till exempel beredningar i fullmäktige som ska ge plats även för and-ra än förtroendevalda. Beredningarna, liksom kommunala nämnder, ska vara öppna för allmänheten. Blir det nu inga folkomröstningar kan medborgarna alltid begära en beredning av en fråga som de anser angelägen, och påverka politikerna den vägen.

Utveckling av demokratin kan naturligtvis ske frivilligt i kommunerna. Sollefteås kommunfullmäktige visade häromkvällen prov på ett välkommet nytänkande när politikerna så småningom, mycket klokt, beslöt att även ersättarna ska ha yttranderätt på sammanträdena. Kravet kom från centerns Monica Tirri i samband med att kommunstyrelsens nya ordförande, socialdemokraten Elisabet Lassen, föreslogs få delta i alla fullmäktiges överläggningar.Lycka till Kvinnoklubben!

" Ett av de kommunala bolagen i Härnösand, Kommunfastigheter, vill riva tre kulturhistoriskt värdefulla trähus i centrala staden. Och ingen politiker reagerar!"

Så skrev jag 28 november förra året och undrade samtidigt om verkligen ingen enda förtroendevald ville slåss för de gamla kulturvärdena. Det föll sig naturligt att hoppas på ett gensvar från oppositionen men det kom från ett helt annat håll - från den socialdemokratiska kvinnoklubben i kommunen. Kvinnorna kräver nu att ett kulturmiljövårdsprogram upprättas i Härnösand för att få "en helhetssyn på kulturmiljön".

Härnösand är den enda kommun i länet som inte har en genomtänkt strategi för att bevara kulturmiljöer, till exempel de gamla trähus som präglar stadsbilden. Eftersom kvinnoklubben är en del av den politiska majoriteten i Härnösand bör man kunna förutsätta att åsikterna väger tungt. Kanske till och med tyngre än stadsbyggnadschefens och Länsmuseets ...

Husen som diskussionen gäller nu är Gröna villan, Fattighuset och ett trähus i Östanbäcken. Kommunfastigheter anser att det kostar för mycket att behålla husen, eftersom det inte går att hyra ut dem i nuvarande skick och en renovering blir alldeles för dyr.

Men det är också stora oersättliga värden som går till spillo när kulturbyggnader rivs. Därför önskar jag kvinnoklubben framgång i den här frågan, som för övrigt redan tidigare engagerat föreningen Vårda Härnösand.Ont om ungt

Statsminister Göran Persson har lovat SSU en föryngring av socialdemokraternas riksdagsledamöter. Västernorrland kommer inte att bidra till någon sådan förändring. Inget av toppnamnen på socialdemokraternas riksdagslista är yngre än 40 år. Först på plats nummer sju dyker en 35-åring upp. Av de sex första är fyra över 50 år och de två övriga 48 och 49 år.

Den som vill rösta ungt får välja ett annat parti.

Mer läsning

Annons