Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och vinnaren i SCB-mätningen är…

Annons

Fördelar: Den har fler respondenter än andra mätningar. Avsändaren är trovärdig (det är ändå en statlig myndighet vi pratar om). De nedbrutna siffrorna gör att politiker, journalister och andra intresserade kan spendera dagar och veckor på att försöka göra analyser av hur opinionen ser ut bland män, kvinnor, utrikes födda, stockholmare, norrlänningar, LO-arbetare, tjänstemän och personer som inte förstår vad de svarar på när SCB ringer upp.

Nackdelar: Det är inte alltid lätt – eller hederligt – att göra analyser med hjälp av nedbrutna rikssiffror (ofta blir det för få respondenter). Mätningen görs över lång tid, vilket gör att kraftiga svängningar i opinionen riskerar att gå oupptäckta (minnes ni icke mätningen från våren 2010?). Och ja, det finns en risk för att personer som ägnar timmar åt att försöka göra analyser till slut analyserar ihjäl sig.

Sedan finns det så klart något djupt oroväckande i att se att det finns partigängare – av olika politiska kulörer – som alltid hittar sätt att spinna usla siffror till sin fördel; ja, vi balanserar kring fyra procent i riket, men titta, vi ökar ju faktiskt med 0,2 procentenheter bland ensamstående tjänstemän utan högskoleutbildning som bott i Blekinge under ungdomsåren...

Så vad ska man då säga om den partisympatiundersökning som presenterades på slaget 09.30 på onsdagsmorgonen (endast Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund är mer punktlig då han presenterar Nobelpristagare i litteratur)?

Regeringspartierna har, som väntat, mindre än 40 procent av stödet.

De rödgröna partierna har, som väntat, en stor ledning och får nästan 50 procent tillsammans.

Sverigedemokraterna har, tyvärr också som väntat, gått framåt igen. Enligt SCB:s undersökning är man nu tredje största parti.

I de fyra nordligaste länen – Obs: 498 svarande, inte fler och inte färre – backar Socialdemokraterna och Moderaterna, precis som på riksplanet. Och Sverigedemokraterna går framåt.

Att SD tycks vinna mark i den del av landet där de haft absolut svårast att få fäste finns det all anledning att återkomma till. Höstens opinionsmätningar pekar på en djupt oroande utveckling.

Just det, en sak till ska läggas till under nackdelar: Att bilden av SD som ett parti för alla – skrattretande, visst, men ni förstår vad som menas – förstärks av en enskild mätning från den ärevördiga Statistiska Centralbyrån.

Mer läsning

Annons