Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegripligt försök till drev mot Ruwaida

/
  • Kraftverksingenjören Yvonne Ruwaida tog en paus i karriären för att jobba som statssekreterare åt förra miljöministern Åsa Romson. Nu återvänder hon till att jobba med det hon är utbildad till.

Annons

Slaskjournalisten Niklas Svensson på Expressen avslöjade häromdagen att Yvonne Ruwaida, miljöpartist och tidigare statssekreterare hos förra miljöministern Åsa Romson, ska börja jobba åt statliga energiföretaget Vattenfall.

Eller som Svensson själv formulerar det i Expressen (31/10): "Som statssekreterare hos miljöministern Åsa Romson förhandlade Yvonne Ruwaida med energijätten Vattenfalls ledning. Nu har hon värvats av företaget som kritiserats hårt för sin miljöfarliga verksamhet av miljöorganisationen Greenpeace."

Visst låter det suspekt?

Som att Vattenfall försöker tvätta rent ett dåligt miljörykte med att plocka in en känd miljöpartist i styrelsen. Att tjänsten till och med är ett tack för att regeringen inte stoppade Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland.

Eller så låter det som att Ruwaida tar rygg på tidigare toppolitiker och byter politiken mot en lukrativ karriär inom näringslivet.

Som exempelvis Centerledaren Maud Olofsson som nästan omedelbart efter att ha lämnat näringsministerposten – där hon drivit igenom två för besöksnäringen lönsamma reformer; den halverade arbetsgivaravgiften för unga och den halverade restaurangmomsen – gick direkt till att bli styrelseordförande för just besöksnäringens branschorganisation Visita.

Eller som Filippa Reinfeldt (M) i Stockholm som gick direkt från att vara sjukhuslandstingsråd som privatiserade alltmer verksamhet till ekonomisk fördel för de privata vårdföretagen till att bli chef för just ett av de största vårdföretagen!

Eller som förra KD-ledaren Göran Hägglund som även han i regeringen kämpade för att vårdföretagen skulle få fortsätta att plocka ut sina vinster ur den skattefinansierade välfärden och sen fick ett välbetalt uppdrag i ett av dem.

Listan skulle kunna göras väldigt mycket längre, men faktum är att Yvonne Ruwaida inte kvalificerar sig för en plats på den.

För hennes nya jobb handlar varken om att belönas för politiska beslut eller ens för att företaget i fråga ska kunna utnyttja hennes kontakter bland toppolitiker för att fortsätta påverka beslut till sin fördel.

Ruwaida ska inte sitta i Vattenfalls styrelse. Hon ska inte bli lobbyist eller jobba med PR. Hon kommer i sitt jobb inte förväntas diskutera, förklara eller försvara vare sig brunkol eller kärnkraft.

Hon ska tvärtom göra vad de flesta av oss nog önskade att fler avgångna politiker (eller i hennes fall statssekreterare) skulle göra: klipper sig och skaffar ett ”riktigt” jobb.

Ruwaida, utbildad som kraftsystemingenjör, ska återgå till att jobba som det. På samma arbetsplats hon lämnade efter valet 2014 för att börja jobba för Miljöpartiet, Vattenfall Eldistribution i Solna

Där ska hon jobba med elnät och eldistribution till svenska hushåll. Så att vi hemma kan räkna med att det kommer ström ur eluttagen och att den håller bra kvalitet.

Nu låter Ruwaidas byte av jobb inte speciellt suspekt längre. Det gör däremot försöken till drev.

Annons