Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama ger Reinfeldt kredd

Jag inser att det är jättejättestort och kanske viktigt att Barack Obama var här, och att det är f a n t a s t i s k t eftersom det är första gången en sittande amerikansk president är i Sverige på ett officiellt besök.

Annons

Jag förstår det, det gör jag. Ändå fattar jag inte riktigt varför han var här. Om det verkligen är nödvändigt. Men visst, det är tjusigt för herr Reinfeldt att få hit den amerikanske presidenten. Det ger honom viss kredd. "Importance by association" typ.

Om en sån viktig person tar sig tid för Reinfeldt, så måste väl herr R också vara viktig? Men förutom att den amerikanske presidenten fick se Höstsverige från sin soligaste och finaste sida, gav besöket verkligen någonting?

Arlanda stängdes för all annan flygtrafik när Air Force One skulle landa. Motorvägen rensades på trafik när presidenten skulle forslas från flygplatsen till Stockholm, och delar av innerstaden stängdes av totalt för att han befann sig här. Jag förstår att hotet mot Obama är större än mot vår egen politiske ledare, men går det verkligen inte att göra det smidigare? Än att mer eller mindre stänga av ett lands huvudstad för att han ska kunna göra entré?

Förutom Air Force One så landade ett helt gäng andra plan på Arlanda. I ett av dem fraktades två helikoptrar. Helikoptrar som är utrustade till tänderna för att försvara presidenten. Kunde man inte ha tagit en av dem och flugit in Obama till staden? Så kunde folk i alla fall få använda på E4:an för att ta sig till jobbet.

Nej, för folk är inte viktiga här. Det är toppskiktet som är viktigt. Politiska ledare som ska skaka hand och le in i pressens kameror. För kom igen, hur många avgörande beslut kommer att fattas under hans besök? Hur många viktiga frågor kommer att avhandlas och få en lösning? Inga.

Det är viktigt med bra och starka relationer inom politiken, men vad kommer att ha förändrats i de här relationerna efter Obamas besök i Sverige? Kommer han att fatta beslut som är bra för Sverige för att han har åkt limo mellan Arlanda och Stockholm? Jag känner mig skeptisk.

Han må vara USA:s president, men behövs verkligen attackhelikoptrar, 15 tillhörande flygplan, bepansrade bilar och avstängda städer för en enda person? Han är ju bara en människa. Och hjälper allt det där när poliser glömmer skarpladdade vapen på hotelltoaletter och Secret Service-människor glömmer sina passerkort i baren?

Jag hoppas att man får veta vad som egentligen kom ut av det här besöket när det är över och lillebrorskomplexet har lagt sig. Förutom en hel drös med spenderade pengar på poliser och Säpoagenter.

Men min mest avancerade gissning är att vi aldrig kommer att få veta vad man pratade om. För jag tror inte vi kommer att komma förbi det faktum att det här är första gången en amerikansk president gör ett officiellt besök i Sverige. För det är ju ba så coolt. Typ.

Mer läsning

Annons