Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyttigt att se verkligheten

Annons
Torsdag 7 februari 2002Nyttigt att se verkligheten

Moderaterna har numera en human attityd till flyktingar och invandrare. Att anklaga dem för främlingsfientlighet är fel.

Ledarskribenten Olle Svenning i Aftonbladet mådde riktigt illa i går sedan han tagit del av moderaternas förvalskampanj. Han förklarade att Bo Lundgren till slut föll för frestelsen att gå samma väg som partikamraterna i Europa med uttalade eller underförstådda främlingsfientliga paroller.

"Och nu står den där som moderaternas valparoll: "Vänd inte Sverige ryggen".

Det är en blinkning som inte kan missförstås, menade Olle Svenning. "Svenskarna först." Och som avslutning konstaterade han att "Lundgren klafsar i detta missnöjets och främlingsfientlighetens träsk".

Olle Svenning byggde förmodligen hela sitt upprörda inlägg på en text som TT, Tidningarnas Telegrambyrå, hade sänt ut. Han hade nog, trots allt, inte tagit del av förvalskampanjen, för då hade han vetat att kampanjen heter "Vänd inte verkligheten ryggen". TT hade skrivit fel, men rättelsen kom inte förrän dagen efter. Så kan det gå. Dessutom intar moderaterna numer en betydligt mer invandrar- och flyktingvänlig attityd än tidigare. Denna omsvängning innebär att socialdemokraterna - eller i varje fall regeringen - inte längre har stöd i riksdagen för sin hårda flyktingpolitik.

Ett tydligt exempel på regeringen ovilja att underlätta för människor från andra länder att slå sig ner i Sverige, är accepterandet av det så kallade transportörsansvaret. Det innebär till exempel att flyktingar kan avvisas direkt vid incheckningsdisken på flygplatsen, utan att få sin sak prövad enligt lagen, av flygplatspersonal - som har helt andra uppgifter än agera som polis eller tull.

Ett annat exempel är nedläggningen av utlänningsnämnden. Mot kraven på en humanare behandling av flyktingar stod socialdemokrater och moderater förut eniga och försvarade ordningen med en utlänningsnämnd. När moderaterna under förra året valde att inta en betydligt mjukare hållning blev socialdemokraterna ensamma kvar. Därför gav de efter när riksdagens socialförsäkringsutskott behandlade frågan om utlänningsnämndens avskaffande och utskottet blev enigt i beslutet. Propositionen om nedläggningen av utlänningsnämnden skulle komma till riksdagen i vår och ett beslut tas före sommaren.

Nu hävdar migrationsminister Jan O Karlsson att det inte kan komma något förslag förrän möjligen till hösten. Frågan måste utredas mera, anser ministern.

Varför regeringen intar den hållningen är svårt att förstå. Utlänningsnämnden har utretts sedan 1996, både av utrikesdepartementet och av en parlamentarisk utredning. Det borde inte finnas mer att fundera över för den som verkligen vill förändra flyktingspolitiken så att den blir mer liberal och inte ständigt sätter svenskarna först. Det inte mot Bo Lundgren Olle Svenning ska rikta sin kritik.Räknefel

Landstinget i Västernorrland hade räknat med minskade kostnader för sjukresorna när resandet samordnades med en gemensam beställningscentral. Nu blev det tvärtom - kostnaden steg med sex miljoner kronor. Totalt kostade sjukresorna 47 miljoner kronor förra året.

Taxiresorna blev dyrare, trots att patienterna uppmanas att åka buss, tåg eller i egen bil i första hand. Förra året kostade taxiresorna 30 miljoner och de blev såväl fler som längre.

Det är naturligtvis inte så enkelt att ta bussen eller tåget när kollektivtrafiken inte är tillräckligt utbyggd. Det är nog också orimligt att begära att en sjuk människa i försöken att kombinera ett kollektivt resande med sjukbesök ska vara borta från hemmet från tidig morgon till sen kväll.

Och samordningen, som skulle ge så stora besparingar, fungerade inte . Det är inte alltid de politiska besluten står i samklang med verkligheten.

Mer läsning

Annons