Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya uppgifter för bönderna

Annons
Tisdag 27 november 2001Nya uppgifter för bönderna

God djurhållning och bevarat kulturlandskap blir uppgifter för jordbruket.

Det bor en bonde i oss alla, påstod jordbruksminister Margareta Winberg vid något tillfälle. Det är en kraftig överdrift men visst uppskattar de flesta svenskar synen av en lantlig idyll med öppna ängar, betande djur och sprättande höns. Särskilt som den synen blir alltmer sällsynt. Där jordbruket fortfarande finns kvar som en näring sker produktionen för det mesta storskaligt och rationellt för att vara lönsam. Det är inte lika romantiskt och väcker ofta kritik mot djurhållningen, inte enbart från djurrättsaktivister.

EU:s jordbrukspolitik håller på att omprövas. Det finns starka skäl till en förändring, ett är de oerhörda subventionerna som de stora jordbrukarländerna naturligtvis slår vakt om. Ett annat är just kritiken mot djurfabrikerna, där utbrotten av galna ko-sjukan och mul- och klövsjukan fick debatten att flamma upp i år. Dessutom kräver utvidgningen av EU en annan syn på jordbruket när till exempel Polen och Ungern ska bli medlemmar, båda har en betydande livsmedelsproduktion. Slutligen skulle minskade jordbrukssubventioner öka intresset för import av livsmedel från länder som behöver öka sin export för att kunna utvecklas.

År 2003 ska EU-kommissionen presentera en utvärdering av jordbrukspolitiken, så som den fungerat fram till halvtid - den löper till 2006. En vink om vilken inställning Sverige kommer att han får man i en utredning av professorn i agrarhistoria Janken Myrdal.

Jordbruksstödet måste handla mer om god djurhållning och mindre om gammal klassisk livsmedelsproduktion, anser han. Janken Myrdal ser en förändring i klass med rationaliseringen inom jordbruket efter andra världskriget. Även om huvuduppgiften fortfarande är att producera baslivsmedel kommer andra krav att ställas. Dit hör just en god djurhållning men också ett bevarande av kulturlandskapet och möjligheter för stressade människor att byta miljö och vila ut på landet.

Det är tankegångar som delas av fler, bland andra folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen. "Europas jordbruk producerar inte bara livsmedelsråvaror, utan också sådant som landskap och biologisk mångfald. Europas mångskiftande landskap är format av den jordbrukande människan genom tusentals år. Större delen av vår biologiska mångfald är resultatet av samspelet mellan bonden och naturen" säger hon bland annat. Återstår att se om regeringen driver samma linje.Värvningar

Stora delar av sjukvården har svårt att dra till sig nödvändig personal. I Västernorrland finns som bekant ett stort behov av läkare. För att kunna upprätthålla verksamheten utnyttjas så kallade stafettläkare, vilket är en mycket kostsam åtgärd. Nu hoppas landstinget kunna avhjälpa bristen genom att anställa läkare från bland annat Ungern och Polen.

Det saknas också ett stort antal sjuksköterskor i länet. Konkurrensen är hård om de nyutexaminerade. Universitetssjukhuset i Lund erbjuder alla nyutexaminerade sjuksköterskor 25 000 kronor kontant om de tar jobb där och lovar stanna en viss tid. Det behövs ungefär 200 nya sjuksköterskor i Lund. Sjukhuset betalar också en bonus på 25 000 till en anställd som medverkar till att en operationssjuksköterska kan nyrekryteras.

Sjukvården börjar likna sportvärlden - även om det inte är troligt att sjuksköterskor kommer att tjäna flera miljoner kronor om året.Utveckling

En vänsterpartist tillika förskollärare, Maggie Mikaelsson från Vännäs, blir ny landshövding i Jämtland. Utvecklingen går framåt.

Mer läsning

Annons