Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya initiativ i äldrevården

Annons
Tisdag 4 juli 2002Nya initiativ i äldrevården

Ädelreformen fungerar inte. Det behövs nya initiativ, som vård på mellannivå.

De flesta kommuner och landsting har svårt att få samarbetet inom Ädelöverenskommelsen att fungera. Av kommunerna i Ångermanland har dock Örnsköldsvik hittat en framkomlig väg och där ska förhoppningsvis ingen äldre eller funktionshindrad människa längre komma i kläm mellan de två huvudmännen. Det gäller patienter som är medicinskt färdigbehandlade av sjukhusen och då inte längre ska finnas kvar där. De skrivs ut och ska antingen klara sig själva eller få vård inom den kommunala äldreomsorgen.

Det inträffar alldeles för ofta att patienterna därmed inte får den vård de behöver, de lämnas att klara sig ändå. Resultatet blir att äldre och funktionshindrade skjutsas fram och tillbaka mellan hemmet och sjukhuset, eftersom de, de facto, inte är så pass återställda att de kan sköta sig sig utan vårdinsatser. I Stockholm har politikerna i landstinget och Stockholms stad infört ett trygghetskvitto för patienter som skrivs ut från sjukhus. Det gör att ingen riskerar att hamna mellan stolarna.

I våras tog folkpartiet i Härnösand upp frågan om vård på mellannivå i en motion till kommunfullmäktige och påpekade att det vore naturligt och självklart att kommun och landsting tar ett gemensamt ansvar för rehabilitering av äldre efter behandling på sjukhus. Eftersom vårdtiderna blir allt kortare framstår behovet av samordnad vård som än viktigare. Vården på mellannivå, alltså mellan sjukhus och hemmet, samlar också gemensamma resurser till en effektivare insats, vilket är positivt för patienterna men också för kommunens ekonomi.

Bäst vore att akutsjukvårdens insatser följs direkt av rehabilitering innan patienten skickas hem. "Att äldre, sköra människor, fortfarande i behov av vård, inte ska behöva skickas fram och tillbaka mellan hemmet och sjukhuset borde var och en förstå" skrev folkpartiet i motionen.

Folkpartiet begärde att kommunen skulle utreda möjligheterna till rehabiliterande vård i samverkan med landstinget. Partiet får nu stöd för sina åsikter av vård- och omsorgsnämnden som ställer sig bakom ett yttrande från förvaltningschefen Torsten Pettersson. Han går helt på folkpartiets linje, bland annat av ekonomiska skäl. Att kommunen inte kunde ta hem färdigbehandlade patienter kostade förra året nästan två miljoner kronor i avgifter till landstinget.

Det finns, som folkpartiet också noterade, lediga utrymmen inom Härnösands sjukhus som kan utnyttjas för vården på mellannivå. Enligt Torsten Pettersson kan lokalerna göras i ordning ganska snabbt. För samarbetet i en sådan ny rehabiliteringsavdelning kan kommun och landsting för övrigt söka samverkansbidrag från finansdepartementet.

Inget mer

Det var centerpartiet och socialdemokraterna som gjorde upp om försvarsnedläggelserna, bland annat i Sollefteå. Nu har centerns riksdagsledamot Birgitta Sellén ställt en fråga till näringsminister Björn Rosengren om hur löftet om ersättningsjobben ska uppfyllas. Av svaret att döma har Sollefteå fått vad kommunen ska ha. Enligt Björn Rosengren har regeringen uppfyllt löftet om cirka 300 statliga arbetstillfällen eftersom det blivit cirka 250. Dessutom har berörda kommuner fått pengar till utvecklingsprogram som till exempel ska ge de cirka 300 utlovade privata arbetstillfällena i Sollefteå.

Sollefteå har således inte mer att vänta från regeringen.

Mer läsning

Annons