Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska momsreglerna kollas

Annons
Onsdag 13 mars 2002Nu ska momsreglerna kollas

En välbehövlig översyn av momsreglerna utlovas.

Varför ska skidanläggningar bedömas annorlunda än andra idrottsanläggningar?, undrar liftägare och andra i branschen. De har under den här vintern bedrivit ett engagerat arbete för att förmå politikerna att ändra momssatsen för liftkorten. Varje liftkort som säljs belastas med tolv procent i moms. Den vill skidanläggningarnas ägare nu ha sänkt till hälften, sex procent, vilket är vad som gäller för annan idrottsverksamhet.

För till exempel en barnfamilj om fyra-fem personer betyder en momssänkning mycket i kronor räknat. Liftkorten är dyra, men nödvändiga för att ta sig upp på fjäll och i backar. Kostnaden för ett dagkort ligger från cirka 200 kronor och uppåt, beroende på back- och liftsystemens storlek.

Det är inte enbart inom idrotten som momssatserna är förvirrande. Det gäller inom besöksnäringarna och inom kulturen. En dansarrangör ska till exempel ta ut 25 procents moms på biljetterna medan den som arrangerar en musikgala inte behöver betala mer än tolv procent. Eller, som Lennart Kollmats, folkpartiet uttrycker det - när Sven-Ingvars spelar en konsert där publiken sitter och lyssnar är momsen tolv procent, men om bord och stolar flyttas undan och folk börjar dansa, då är momsen 25 procent.

Skillnaden är inte helt lätt att förklara ...

Därför har riksdagens skatteutskott nu bestämt att saken bör utredas. Det föreslår en grundlig översyn av hela moms-beskattningen. Utskottets ordförande, socialdemokraten Arne Kjörnsberg, säger samtidigt att det inte behöver betyda att skidliftarna kan räkna med en lägre beskattning.

Om reglerna blir enklare att begripa och mer rättvisa är det ändå en framgång. Arne Kjörnsberg själv kallar momssystemet för ett "ogenomträngligt skatbo". Det har uppstått flera besvärliga gränsdragningsfall genom förändringar som skett under åren som gått sedan den stora skattereformen. Några menar att den så kallade finkulturen har fått lägre beskattning än den folkliga kulturen.

Det förklarar Arne Kjörnsberg med att folkpartiet och socialdemokraterna inte ville ha en rundgång av pengar i den statsfinansierade verksamheten, till exempel teater och opera. Därför blev skatten lägre när partierna gjorde upp om reformen.

Det är en synpunkt man kan ha förståelse för men den förklarar knappast alla andra knepigheter i momssystemet. Därför är en översyn välkommen.Visumbråk

Utrikesminister Anna Lindh försökte ta billiga poäng på att Taiwans president inte ville komma till Sverige när regeringen vägrade ge honom visum. Eftersom det finns en skriftväxling mellan Anna Lindh och folkpartiledaren Lars Leijonborg om president Chen Shui-bians möjligheter att få visum för inresa till Sverige och folkpartiets 100-årsjubileum faller hennes anklagelser platt till marken.

Presidenten i det demokratiska Taiwan nekades således visum av regeringen. Självklart försöker han inte tjata till sig ett. Han deltar nu ändå i jubileet genom en videohälsning.

Saken ledde till att de borgerliga partierna begär en ändring i visumreglerna så att det blir en klar skillnad i bedömningen av officiella besök och besök av privat karaktär. Det är ingen ny fråga, den tas upp varje år i samband med utrikesutskottets diskussion om mänskliga rättigheter.

Förra året stödde miljöpartiet och centern folkpartiets krav om att "invånare från demokratiska stater får aldrig vägras inresa i Sverige av politiska etikettsskäl". Det är inget ohemult krav.

I år däremot valde miljöpartiet att i stället gå ihop med socialdemokraterna och vänsterpartiet och avvisa kravet. Blir det röster på det?Flaggdag

Härnösands egen flaggdag, privilegiedagen 11 mars, glömdes bort. Men det gjorde inte så mycket. I går, 12 mars, vajade flaggorna i vinden. Då var det kronprinsessans namnsdag.

Mer läsning

Annons