Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rycker gamla gardet fram

Annons
Fredag 19 april 2002Nu rycker gamla gardet fram

Målet för centern är klart - regeringsskifte.

Centern kallar in det gamla gardet till årets valrörelse. Veteranerna Thorbjörn Fälldin och Börje Hörnlund ska bistå partiledaren Maud Olofsson i dragkampen om väljarna. Saken är egentligen inte så uppseendeväckande, det handlar om att få tillbaka gamla trogna centerröster som under en period tillfallit socialdemokrater och kristdemokrater eller helt enkelt inte avgivits alls. Den linje Maud Olofsson och partiledningen nu stakat ut ligger inom borgerligheten och där känner förmodligen de flesta centerpartister sig hemma.

Att de har svårt för moderaternas politik är ingen hemlighet, detsamma gäller inom folkpartiet, men det finns trots allt en skarp skiljelinje mot vänster och den är tydligast i närings- och familjepolitiken. Sverige behöver fler företag och då krävs en omläggning av politiken. Inom centerrörelsen handlar det ofta om villkoren för företag inom jord- och skogsbruk. Socialdemokraterna haft mycket svårt att visa förståelse för kraven därifrån och jordbruksministerns värnande om det statliga jordbruksverket innebär långt ifrån ett stöd för mindre och medelstora jordbruk.

De åsiktsskillnader som å andra sidan finns mellan oppositionspartierna har varit möjliga att överbrygga tidigare. Det har då inte varit moderaterna som tillåtits präglat den gemensamma politiken, inte mer än något annat parti.

Och centern har redan markerat avståndstagande från moderatstyret i Stockholms landsting och mot hackande på den kommunala skatteutjämningen. Det är nödvändigt att fördela inkomster och utgifter jämnare över landet för att landets spridda befolkning ska få del av den allmänna välfärden.

Det hindrar inte att det är mot den socialdemokratiska regeringen som Maud Olofsson riktar de hårda angreppen och målet är förstås ett regeringsskifte. Om det ska vara möjligt måste flera partier lyfta i opinionssiffrorna. Centern räknar med att en Thorbjörn Fälldin, mycket uppskattad som partiledare, och en Börje Hörnlund, lika uppskattad tidigare arbetsmarknadsminister, ska ge den draghjälp som behövs för att partiet ska få betydligt större andel av röster i höst än de 5,1 procent som blev resultatet 1998. Säkert är åtminstone att rösterna blir fler i Västernorrland.

Att få köpa en herrgård

Dala-Demokraten skrev häromdagen att statsminister Göran Persson varit och tittat på hus i Sundborn. Det är en vacker trakt av Dalarna och varför skulle inte Göran Persson vilja ha ett sommarhus där - eller en herrgård för den delen, för det var en sådan han tittade på. Herrgården Kolbergsbo.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg tycker inte heller det är särskilt märkvärdigt, men han undrar i sitt e-brev vad partivännerna ska säga ifall Göran Persson slår till och köper herrgården.

"Fastigheten ägs nämligen av Stockholms stad och försäljningen är en privatisering. Var det inte köp av en kommunal fastighet som fick justitieminister Laila Freivalds på fall?" undrar Lars Leijonborg.

Ibland, om inte oftare, måste det kännas motigt att vara socialdemokrat och tvingas leva som man lär.

Pampen

Det manliga ledarskapet hos socialdemokraterna i Göteborgs kommun har debatterats under våren. Från flera s-kvinnor har kritiken varit hård, så hård att en av dem petats från sin plats på riksdagslistan.

Man kan förstå litet grand av atmosfären genom en berättelse ur livet, som det brukar heta.

En vuxenstuderande kvinna som bevistat ett fullmäktigesammanträde hade sedan ett antal frågor, som hon brevledes ställde till kommunfullmäktiges socialdemokratiska ordförande Jörgen Linder. Kvinnan är dyslektiker och kämpar fortfarande för att få ihop orden när hon läser och skriver. Därför förekom det en del stavfel i brevet.

När hon fick svar av den socialdemokratiska fullmäktigeordföranden fick hon samtidigt kritik för att brevet inte var "korrekturläst". Kvinnan tog illa vid sig, men Jörgen Linder ångrar inte alls det han skrev. Han anser sig ha rätt att påpeka att brevet var illa stavat.

Den manliga sossepampen i sin prydno.

Mer läsning

Annons