Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har det varit för tyst om SD ett tag

/
  • SD:s partisekreterare Richard Jomshof vill låsa in asylsökande och hans partikamrat Kent Ekeroth vill förbjuda dem från att demonstrera. Ofräscht och antidemokratiskt.

Annons

Asylsökande borde varken få röra sig fritt i samhället eller omfattas av demonstrationsrätten enligt företrädare från ett av riksdagspartierna. Jag låter er gissa vilket.

Helt enkel är gåtan dock inte, för det är faktiskt två partier som föreslagit att Sverige ska placera asylsökande i så kallade transitläger, det ena partiets förslag dock långt mer repressivt än det andra.

Minnet är kort och kanske minns inte alla de som i dag kallar förslaget från Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof om att sätta asylsökande i förvar för ”nazism” att det inte ens är ett år sedan Kristdemokraternas partiledare föreslog något liknande. Å andra sidan har mer än ett parti svikit tidigare ideal när det gäller ett humant asylmottagande, så det är kanske inte läge att kasta sten i glashus.

Jomshofs demonstrativa skärpning av den officiella SD-linjen är dock speciell. Tidigare har partiledningen låtit personer som Kent Ekeroth släppa populistiska och kontroversiella testballonger av detta slag som man sedan kunnat avfärda som en enskild partiföreträdares lösa tankar.

Men det har varit tyst om SD på sistone vilket kostat i opinionsstöd, så partiet höjer volymen. Först genom att låta Kent Ekeroth, riksdagsledamot och ledamot i justitieutskottet, ondgöra sig över en demonstration mot den nya asyllagen genomförd av en grupp asylsökande.

Vilken rätt har de att omfattas av samma rättigheter som svenskar, gnällde Ekeroth i sociala medier under helgen och menade att den grundlagsskyddade demonstrationsrätten (som länge garanterat Ekeroths egen rätt att sprida rasism vid torgmöten) knappast omfattar folk som inte är svenska medborgare (det gör den).

Utspelet är egentligen inte nytt. Det är ett populärt ämne för SD-politiker och partiets sympatisörer på internets hatsajter att håna och hota grupper som har mage att klaga på exempelvis missförhållanden på asylboenden eller på den utdragna asylprocessen.

Dessa anklagas då för otacksamhet, för att snylta på svensk välfärd och för att ”spotta svenskarna” i ansiktet med sin kritik.

Partiledningen har alltid hållit sig borta från att officiellt applådera dessa tjyvnyp men nu, istället för att ta avstånd från Ekeroth, trappar alltså partisekreterare Jomshof upp med att vilja begränsa asylsökandes friheter ytterligare. Nu ska de sättas i ”förvar”, vilket betyder frihetsberövande och inlåsning, under hela asylprocessen.

SD-toppen är skraja för att marginaliseras i den svenska politiska debatten och då kan vi uppenbarligen räkna med förslag om inskränkt yttrandefrihet och demonstrationsrätt – och inlåsning av asylsökande.

Mer läsning

Annons