Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går det an med allianser

Annons
Tisdag 9 oktoberg 2001Nu går det an med allianser

Sverige är inte längre alliansfritt, varken i kriget mot terrorismen eller i regeringens nya försvarsproposition. Den gamla formuleringen om alliansfriheten är försvunnen.

Den svenska regeringen har ställt sig bakom anfallen mot mål i Afghanistan, liksom resten av västvärlden, Ryssland, Kina och Japan. Man kan därmed göra reflexionen att det knappast är någon slump att den vanliga formuleringen om Sveriges militära alliansfrihet saknas i den nya försvarspropositionen.Det är hederligare så. I detta krig mot terrorismen är alliansen för övrigt självklar. Det enda land som fördömt angreppet är föga överraskande Irak.

Både USA:s president George W Bush och den brittiska premiärministern Tony Blair har betonat att attackerna riktar sig enbart mot talibanregimen på grund av dess skydd av Usama bin Ladin - det är inget krig mot islam eller muslimer i allmänhet. Anfallen ska inriktas mot militära mål.

Talibanerna betraktar däremot angreppen som terrordåd mot "hela den muslimska världen" enligt talibanernas ambassadör Abdul Salam Zaif i Pakistan. Vid en presskonferens på måndagen meddelade han att afghanerna aldrig skulle kompromissa med sin religion eller sin heder utan hellre göra offer. Talibanerna kommer heller inte att ge upp sitt motstånd mot britter och amerikaner och politiken gentemot bin Ladin ska inte förändras, meddelade han.

Medan stora delar av världen är övertygade om att talibanregimen i Afghanistan faller så småningom ser talibanerna själva alltså en annan utgång av kriget. Historien stödjer talibanernas version men tidigare krig har förts på traditionellt sätt med traditionella vapen. Den strid som nu inletts mot terroristorganisationen i Afghanistan är annorlunda och den är väl förberedd med en klar strategi som fått FN:s stöd

Inom EU är medlemsländerna övertygade om att terrordåden i USA var verk av Usama bin Ladin och hans organisation al-Qaida. Sveriges utrikesminister Anna Lindh markerar dock att USA:s motattack måste följa folkrätten, FN-stadgan och resolutionerna i FN:s säkerhetsråd.

Problemet är att det blir svårt att få fram korrekt information om vad som sker inne i Afghanistan. Talibanregimen har stort intresse av att övertyga omvärlden om att civila dödas i militärattackerna, för att vinna sympatier, medan USA har motsatt intresse. Båda sidor vill därutöver framstå som vinnare. Varje rapport från striderna bör därför tas emot i medvetande om att det är tillrättalagd information, oavsett om den kommer från talibanerna eller från USA.

EU:s utrikesministrar tycks inte tvivla om utgången av kriget i Afghanistan. De kräver att FN får en framträdande roll när landet ska byggas upp efter talibanregimens fall. En fredsstyrka ledd av FN behövs också för att hindra nya inbördeskrig - och det torde även den hårt prövade befolkningen välkomna.

Mer läsning

Annons