Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu delar norska högern makten med rasisterna

/
  • Höyres partiledare Erna Solberg och Fremskrittspartiets Siv Jensen. Nu delar den norska högern regeringsmakten med rasister.

Annons

Efter veckor av förhandlingar mellan de norska högerpartierna står det klart: Höyre och Fremskrittspartiet, Frp, bildar en blåbrun minoritetsregering, med stöd av Kristeligt Folkeparti, Krf, och Venstre.

Det är första gången i Nordens historia, bortsett från kortvariga regeringar i Finland på 70-talet, som ett rasistiskt parti ingår i regeringen. Vad blir det för en regering?

Fremskrittspartiet är sedan länge antimuslimer och sprider rasistiska konspirationsteorier om att muslimerna håller på att ta över världen, förutom det är de också nyliberala.

Fremskrittspartiet har inte samma nazistiska förflutna som Sverigedemokraterna men i deras retorik och politik är ofta mer aggressiv än SD:s.

Höyres partiledare Erna Solberg har fått smeknamnet Järn-Erna efter att hon som kommunminister 2001 till 2005 genomförde 23 förändringar i migrations- och integrationspolitiken. Av de 23 förslagen visade sig alla utom ett ha sitt ursprung i Fremskrittspartiet.

Inför valet gjorde Fremskrittspartiet och Höyre ett gemensamt utspel om att kasta ut alla romer.

I det tolv sidor långa samarbetsavtal som Höyre, Fremskrittspartiet och Venstre skrivit under framgår det att det blir en klassisk högerpolitik: skattesänkningar för dem som tjänar mest och privatiseringar. Men en tredjedel av samarbetsavtalet handlar om invandringspolitiken.

De ska införa en 24-årsgräns för invandrare att få gifta sig och test i norska och samhällskunskap för de som vill bli medborgare. Mer resurser satsas på att utvisa fler flyktingar och de som fått avslag på sin asylansökan ska låsas in i väntan på utvisning. Bara kvotflyktingarna som har största möjlighet att integreras ska tas emot.

Detta är inte vilken högerregering som helst, utan en hårdför högerregering med rasistiska inslag där mänskliga rättigheter och principer om alla människors lika värde sätts åt sidan.

När det på valnatten stod klart att Fremskrittspartiet kommer ingå i regeringen stämde den svenska högern upp i applåder och gratulationer. Igår när samarbetsavtalet presenterades var det tystare, det hördes varken gratulationer eller avståndstaganden. Men de moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman och Ulrika Karlsson försvarade Frp-regeringen.

Norge blir ett pilotprojekt för högern. Reaktionerna på den norska blåbruna regeringen kan ha inflytande på vad som händer i Sverige framöver. Reinfeldt säger i dagsläget nej till att samarbeta med SD. Men vad händer när Reinfeldt försvinner?

Om Fremskrittspartiet accepteras av högern är det bara en tidsfråga innan Sverigedemokraterna normaliseras.

Mer läsning

Annons