Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolltolerans i SD? Glöm det så länge Ekeroth är kvar

/
  • Kent Ekeroth var en av tre SD:are som beväpnade sig med järnrör en sommarnatt i Stockholm. De andra två fick gå, men öppet rasistiske Ekeroth tillhör återigen den inre kretsen.

Annons

Sverigedemokraterna håller landsdagar i Västerås i helgen. Partiet har medvind i opinionsmätningarna, oavsett vad deras främsta företrädare än säger eller gör.

Vice partiordförande Jonas Åkerlund förklarar nu att han var "politiskt omogen" när han i en radiointervju för elva år sedan sa att Sverige borde skicka ut 500 000 "parasiter". Omogen?

Han var 53 år när yttrandet fälldes. Han hade varit med i SD i sju år och var dessförinnan aktiv i Socialdemokraterna och Moderaterna i många år.

Det var aldrig meningen att hans ordval skulle bli känt. SD:s taktik är klar, men har avslöjats av en hemlig ljudinspelning. Det är okej för en förtroendevald sverigedemokrat att vara homofob eller rasist, bara man inte säger det öppet.

De bruna stråken som var partiets ursprung för 25 år sedan får finnas kvar bakom skål och vägg, utom hör- och synhåll för allmänheten.

Glöm inte att det var först 1996 som partiet införde uniformsförbud.

De som uttrycker sig olämpligt riskerar dock att åka ur partiet, enligt den nolltolerans som Åkesson proklamerade i fjol.

Sedan förra valet har 56 företrädare uteslutits. De som öppet hyllar antisemiter ryker, de som talar om att förbjuda islam i Sverige får inte heller vara med.

Men partiet använder dubbla måttstockar. En regionpolitiker i Halland offras när han klagar på att Lunds universitet forskar kring förintelsen. En gruppledare i Bollnäs åker ut när han går för hårt åt muslimerna.

Kent Ekeroth är dock tillbaka inne i stugvärmen igen. Han tog en timeout i fjol efter att ha avslöjats som filmaren av kollegornas järnrörsvandring i Stockholm en sommarnatt 2010.

De två han filmade, Erik Almqvist och Christian Westling, tvingades gå. Ekeroth klarade sig undan med en kort paus, trots att han också bar på ett tungt vapen.

Nu tillåts Ekeroth härja fritt igen. Han ligger bakom sajten Axpixlat, som är en kloak av islamofobi och hat mot invandrare. På sin egen blogg excellerar han i hånfulla fördömanden av allt som inte är äktsvenskt.

Nyheten om att sjukdomen polio har konstaterats i krigets Syrien kommenterar Ekeroth med att "massinvandring berikar – nu med polio". Ekeroth riskerar dock inte uteslutning på grund av sina inlägg.

Tvärtom, Jimmie Åkesson och partistyrelsen har bett järnrörsmannen Ekeroth att skriva partiets kriminalpolitiska program. Nolltoleransen gäller inte alla, vilket upprör en hel av gräsrötterna.

Under landsdagarna behandlas minst fem motioner om uteslutningarna och nolltoleransen. De har rört upp "starka känslor och en känsla av maktlöshet", skriver en motionär, som inte får ihop de dubbla måttstockarna.

Åkessons tal om att det inte finns plats för "extremister, rasister eller rättshaverister" i partiet är falskt. Så länge Kent Ekeroth är kvar finns det ingen verklig nolltolerans.

Mer läsning

Annons