Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, Sverige är inte på väg mot undergången

/
  • Fullt på uteserveringarna. Det går bra för Sverige nu. Systemkollapsen uteblev.

Annons

I höstas när det kom 10 000 flyktingar i veckan gick Migrationsverket, polisen och andra myndigheter på knäna. Men de klarade det. Det blev ingen systemkollaps, konstaterar både Riksrevisionen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i sina utvärderingar.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson håller gärna fast vid bilden av ett land i fullständigt kaos, invaderat av livsfarliga flyktingar. I Almedalen talade Sveriges svar på Donald Trump om att ta tillbaka vårt land, införa undantagstillstånd i förorterna och han svartmålade alla andra partier.

– Vad de övriga partierna – i decennier – har gjort med vårt land är förfärligt. Det är oförlåtligt, sade Åkesson.

Men låt oss då se på tillståndet i detta land sommaren 2016. Är det på väg mot en oundviklig undergång eller finns det trots allt hopp om en framtid? Har de övriga sju partierna förrått landet och sålt ut det till jihadister?

Konjunkturinstitutet vet svar. Sverige och svensk ekonomi mår alldeles utmärkt, enligt institutets färska konjunkturrapport. Arbetslösheten fortsätter sjunka och antalet anställda har ökat i relativt stor omfattning de senaste tre månaderna.

Efterfrågan på varor och tjänster är historiskt hög. Flera branscher skriker efter arbetskraft. Sex av tio företag säger att bristen på arbetskraft är det största hindret för expansion. På sikt öppnar det arbetsmarknaden för de nyanlända, som kommer att behövas.

Byggbranschen växer så det knakar, men slår snart i taket på grund av att det inte finns utbildade byggjobbare, arkitekter och tekniska konsulter. Arbetskraftsbristen kommer att höja lönerna och inflationen och det är också positivt.

Det är full fart på fordonsmarknaden. Antalet sålda nya personbilar ökade med 12,6 procent i juni jämfört med i fjol. För tunga lastbilar är ökningen 28,8 procent.

– Årets juni är den bästa junimånaden någonsin för personbilar, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Det märks också på de nya bilhallar som poppar upp runt om i landet. Handeln går också bra, och har enligt Handelns utredningsinstitut ökat med 4,4 procent hittills i år.

Krogbranschen växer så det knakar. 52 000 nya jobb har enligt Visita kommit till sedan 2007 och det räcker med att ta en sväng på stan för att se att väldigt många har råd att gå ut och äta, dricka och roa sig.

SCB kom med andra glada siffror på torsdagen. 116 000 fler är i arbete jämfört med för ett år sedan.

De positiva siffrorna betyder inte att allt är frid och fröjd. Det stora problemet är att välståndet är för ojämnt fördelat och att stora grupper inte får del av tillväxten. Långtifrån alla har råd med en kväll på krogen, ännu mindre med en ny bil.

Överskottet i ekonomin borde därför användas för att minska klyftorna mellan rika och fattiga. Det skulle ge en bättre folkhälsa, en starkare sammanhållning och ett större förtroende för samhällsbygget och demokratin. Och säkert få en del av Åkessons anhängare att tänka om.

Mer läsning

Annons