Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, det handlar inte bara om att vara artig

/

Då dignitärer kommer på besök ska det finaste trakten har att erbjuda visas upp.

Annons

Det ska ätas lokala specialiteter, dansas folkdans och sjungas visor från bygden. Fråga kungen och drottningen, som på sin resa i landet – för att uppmärksamma kungens 40 år på tronen – fått trycka i sig mer än en bit ostkaka och träffat många lokala varianter av Kjell Lönnå. Förutom här i Västernorrland, där man faktiskt fick träffa den riktige Kjell Lönnå…

President Barack Obama hade under onsdagen två officiella besök utanför Rosenbad, det ena på KTH och det andra i synagogan i Stockholm. När kritiska röster hävdar att Barack Obamas besök är "endast en artighetsvisit", "mer yta än innehåll" och "bara ett stopp på vägen till ett annat möte" finns det en poäng med att faktiskt lyfta fram dessa två utflykter utanför regeringskansliets byggnader.

På KTH träffade Barack Obama forskare som arbetar med miljöteknik. Hur mycket presidenten hann lära sig? Ja, nog för att Barack Obama är en väldigt intelligent herre, men inte ens han kan på under en timme ta till sig allt det KTH:s forskare gjort på området de senaste åren.

Symboliken i besöket skall dock inte underskattas och betydelsen av att Obama visar sitt stöd för den här typen av forskning är stor. Utbytet mellan Sverige och USA när det gäller "clean tech" har pågått under mycket längre tid, och med mycket större arbetsinsatser, än vad många känner till.

När Michael Wood tillträdde som USA:s ambassadör i Sverige 2006 gjorde han det med ett tydligt fokus på just miljöteknik. Wood hade fått rådet att koncentrera sig på en stor fråga under sin tid som ambassadör och president George W Bush pekade, trots sin bakgrund i oljebranschen, ut förnybar energi och miljöteknik som det Wood borde ägna sin tid åt.

Sedan dess har den amerikanska ambassadens personal, under Michael Woods och hans efterträdare Matthew Barzuns och Mark Brzezinskis ledning, arbetat metodiskt och engagerat för att främja utbytet mellan USA och Sverige på det här området. President Obamas besök på KTH, som också var ett sätt att visa att USA vill fortsätta arbeta med Sverige och svenska företag och forskare när det gäller de här frågorna, lär knappast vara negativt för arbetsmoralen…

Besöket i synagogan, där president Obama hyllade Raoul Wallenberg, hade mer av internationell än bilateral karaktär över sig. Raoul Wallenberg, förvisso svensk och med amerikanskt hedersmedborgarskap, gjorde som bekant insatser för mer än bara två länder. Hans gärning var för hela mänskligheten, för alla världens medborgare och den måste fortsätta att uppmärksammas. Sverige har blivit mycket bättre på det bara under de senaste åren, men under lång tid var det USA som gjorde de största insatserna för att hedra Wallenbergs minne och berätta för yngre generationer om vad han gjorde. Besöket i synagogan var en tydlig markering om att arbetet mot intolerans, antisemitism och främlingsfientlighet aldrig får stanna av.

De två besöken utanför Rosenbad under onsdagen var inte bara artighetsvisiter.

Det är däremot besöket på slottet i dag, där president Obama ska luncha med kungaparet.

Undrar om det serveras ostkaka?

Mer läsning

Annons