Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När går M-spelet för långt?

Annons

Ständigt denne Kent Persson (M). Jag hinner knappt vända ryggen till. Denna gång vandrade vi på Mallorca. Vips är Kent Persson i blåsväder. Kanske borde jag lämna landet oftare.

Å andra sidan passade han på att bli partisekreterare för Moderaterna när jag var utomlands, så det är nog ingen god idé. Vem vet, nästa gång kanske han tar klivet in i den moderatledda regeringen.

Det tror nu inte ledarskribenten Örebroregionens liberala tidning. Jag är böjd att hålla med, utan att lämna några garantier. Reinfeldt har gjort märkliga rekryteringar förr.

En partisekreterare, som tycks ha fått hela organisationen i gungning, borde dock Reinfeldt hålla utanför regeringen. Tror jag!

Dagens Industri (DI) har pratat med Perssons partivänner och hittat ett antal missnöjda moderater på hög nivå. En del är anonyma, andra kliver fram. Skälen till missnöjet verkar dock vara detsamma, oro över vad som händer med organisationen under Kent Perssons ledning.

Moderaterna är för övrigt så störda över DI:s skriverier att man går till motattack och hävdar att artiklarna är behäftade med faktafel. Enligt DI har M dock inte kunnat presentera några sakfel.

För min del känner jag igen mycket av det som händer från Kent Perssons ledarroll i Moderaterna i Örebro län. Oron spred sig, ledande politiker lämnade. Det talades om bunkermentalitet, om en styrelse som utsåg sig själv till ledande poster.

I dag vill få ledande M-politiker i länet säga annat än att de har förtroende för Kent Persson. Han vill få saker att hända och hända snabbt, säger M-ordföranden. Då kan det bli oroligt.

Faktum kvarstår. Moderaterna har gått från en kampanjledning som utstrålade professionalism, till en kampanjledning som verkar skjuta från höften.

Också det kan vi känna igen från Perssons tid i vårt län. Det är mycket av "går det, så går det" över hans politiska "stil".

Här trumpetade han ut budskapet att M ville ha fri sjukvård för barn och ungdomar. Det låter vällovligt, om det nu inte hade varit så att det S-styrda landstinget länge hade haft just fri sjukvård för barn och unga, medan Moderaterna i opposition envist sagt nej.

Ur det perspektivet var det inte så förvånande att Kent Persson var en av ingenjörerna bakom det nya M-programmet, där man påstod sig ha varit för en politik som man i själva verket hade opponerat sig emot. Partisekreteraren fick gå och Kent Persson sattes in i stället.

Nu lanserar Moderaterna, med Persson som trädgårdsmästare, sin nya logga med ett M som är förledande likt Marabous. Kanske känner sig Persson som "grabben med choklad i".

Tillägget "Sveriges arbetarparti" är bara en fortsättning på det spel Moderaterna har fört sedan valet 2006, samtidigt som klyftorna ökar.

Frågan kvarstår. När har Moderaterna drivit sitt spel för långt?

Monica Sundberg är skribent och feminist med hjärtat till vänster

Mer läsning

Annons