Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna tycker inte fattiga är tillräckligt fattiga

/

Annons

Socialbidrag får man bara om man inte har någon annan möjlighet till försörjning. Ingen lön, ingen a-kassa, ingen sjukersättning, inga sparade pengar, inga lånade pengar, ingen arbetande partner, inget hus man kan sälja, ingen bil man kan göra sig av med.

Socialbidraget är knappt. Nivån uppsatt för att du precis, precis ska klara dig. Det är inte heller ”bara” att vänta på att pengarna varje månad sätts in på ett konto. Du måste boka in ett möte med en handläggare inför varje utbetalning och gå igenom punkt för punkt vad du söker ekonomisk hjälp med.

Till det allra första mötet krävs att du praktiskt klär av dig naken och vänder ut och in på hela ditt liv för handläggaren. Du förväntas bevisa att du inte egentligen inte kan överleva utan försörjningsstödet.

Är du arbetslös krävs en bland annat handlingsplan från Arbetsförmedlingen, en lista på jobben du sökt och intyg på att du sökt dem. Du måste redogöra för varje litet skrymsle av din privatekonomi, varje liten transaktion från hela hushållets bankkonton för flera månader tillbaka.

Finns något att sälja så kommer det att krävas att du säljer det. Har du i panik lånat pengar av en släkting för att betala hyran så får du inte ersättning för det från socialen. Kan du låna pengar behöver du inte socialbidrag.

Vill du som socialbidragstagare spara ihop till en kaffebryggare under några månader, gäller att inte låta de sparade kronorna ligga kvar på bankkontot eller berätta om det för handläggaren. Har du 50 kronor ”över” från förra månaden är det 50 kronor du inte behöver få i bidrag nästa månad.

Har en kompis fört över 100 kronor till ditt konto så du kan köpa en gemensam vän en födelsedagspresent så är det pengar som dras av. Fick din sambo jobba några extratimmar förra månaden? Ja, då är det pengar som registreras och räknas av.

Men visst, socialbidragstagare har det för bra och tjänar för mycket för att det ska löna sig för dem att faktiskt ta ett jobb…

Kristdemokraterna tycker att socialbidrag ska kunna villkoras med krav på 20 timmars samhällsarbete i veckan.

Sjuka ska undantas, lovade Ebba Busch Thor, men vad säger hon om den ensamstående mamman som jobbar ofrivillig deltid på ett låglönejobb och som trots lön, barnbidrag, underhållsstöd och bostadsbidrag ändå inte klarar sig utan socialbidrag de flesta månader?

”För många känner att det lönar sig bättre att gå på bidrag än att jobba” påstod sedan Anna Kinberg Batra när hon i dagarna presenterade moderatförslag om ett ”bidragstak” på max 75 procent av en lägstalön plus bostadsbidrag – uppenbarligen oavsett vad riksnormen anger är existensminimum för hushållet.

Fattiga ska veta sin plats helt enkelt.

Mer läsning

Annons