Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med rutavdraget reas delar av tjänstesektorn ut

En personalintensiv bransch som staten subventionerar med 50 procent av arbetskostnaden mår ekonomiskt bättre i dag än innan staten subventionerade den med 50 procent av arbetskostnaden!

Annons

Ja hörrni, vilken bransch tror ni inte hade gjort det om det på prislappen på varan eller tjänsten fått en "halva priset"-lapp klistrad på sig? Och detta under samma period som alla med jobb fått stora inkomstskattesänkningar?

Är det något som fortfarande förvånar med rut-avdraget, skattesubventionen för hushållsnära tjänster, är det kanske att så få ändå nyttjar det. Bara runt 10 000 rutköpare i hela Västernorrland 2013. Det är inte mycket mer än fyra procent av befolkningen, med kraftig slagsida för dem med högst inkomster.

Nej, det är inte bara rika som köper ruttjänster, det finns äldre som ser fördelar med en städfirma framför hemtjänst, men de rika dominerar faktiskt stort.

Och då har inte bara de ekonomiska förutsättningarna att köpa tjänsterna förbättrats för många, mängden hushållsnära tjänster som omfattas av subventionen har också växt till att numera omfatta mer tveksamma "tjänster" i hemmet som bartendertjänster och läxhjälp.

Den ständiga utvidgningen av tjänster som omfattas känns betydligt mer som en regering som prioriterar att med alla medel sänka skattetrycket snarare än skapa en rimlig skattepolitik för tjänstesektorn. Och det är synd, för det vore välkommet.

Att konstruera en efterfrågan på tjänster genom att med skattemedel subventionera dessa tjänster kraftigt och inte minst göra tjänsterna mest fördelaktiga för de med de högsta inkomsterna att utnyttja är en dålig genväg och snedvrider därtill konkurrensen. Lägger folk mer pengar på hushållstjänster lägger de mindre pengar på annat.

Varför inte subventionera besöket till frisören eller bilverkstan? Eller varför inte istället mer seriöst och långsiktigt den diskutera skattetrycket på hela den personalintensiva tjänstesektorn?

Mer läsning

Annons