Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkliga turer i (S)ollefteå

Annons
Onsdag 12 juni 2002Märkliga turer i (S)ollefteå

Den socialdemokratiska kommunledningen i Sollefteå beter sig oanständigt.

Ett hundratal äldre personer som uttryckligen vill bo på ålderdomshem i hemtrakten, för att få tillsyn och omsorg utan att tvingas bort från välkända omgivningar, existerar inte enligt ordföranden i kommunens vård- och omsorgsnämnd!

Det är bara ett av flera märkliga inslag i historien om kampen för ett äldreboende för Ed och Resele i Sollefteå kommun.

Byalagen i Ed och Resele har i flera år försökt få kommunen att stödja dem i arbetet med att åter göra Resedagården till ett uppskattat äldreboende. Redan behandlingen av de äldre, som bodde på Resedagården innan den stängdes för upprustning 1996, är upprörande. De äldre och deras anhöriga fick veta att alla som flyttades ut skulle få komma tillbaka efter renoveringen. Därefter spreds Resedagårdens invånare ut på ett antal andra äldreboenden i kommunen. Där finns de kvar, om de lever idag. Vård och omsorgsnämnden bestämde nämligen att Resedagården inte skulle byggas om utan stängas.

Det enda anständiga hade naturligtvis varit att informera om kommunens planer och diskutera dem med de berörda, men anständighet finns det inte mycket av i hanteringen av kommuninvånarna i Ed och Resele.

Byalaget i Ed och senare även Resele har förgäves försökt få klara besked av omsorgnämndens ordförande, socialdemokraten Stig Rosberg, om möjligheterna att åter öppna Resedagården. Byalagen har förklarat att de är villiga att ta över driften av gården för att kunna "ta hem" de äldre som nu är utplacerade på andra håll i kommunen - och för att de som står i tur att behöva särskild omsorg ska kunna få det på hemorten.

Några besked har inte givits. I stället har kommunen låtit Resedagården förfalla. Ingenting gjordes åt en stor vattenskada och huset har tömts på användbara inventarier. Vård- och omsorgsnämndens ordförande avsåg förmodligen aldrig att de äldre skulle flytta hem igen. Omsorgen skulle lösas på annat sätt.

Ed och Resele är de enda orter i kommunen som saknar särskilda bostäder för äldre. Det är anmärkningsvärt, eftersom det i flera år har funnits ett starkt intresse från medborgarna att ta över och driva ålderdomshemmet. Om politikerna gått dem till mötes i detta engagemang så hade inte endast trygghet skapats för de äldre utan också arbetstillfällen och underlag för service i samhället.

Nu säger det socialdemokratiska kommunalrådet Elisabet Lassen att Resedagården borde ha rivits för länge sedan. Och om det ska byggas nya bostäder måste det utredas. Vård- och omsorgsnämnden planerar dock inte för fler platser i särskilt boende.

Det är svårt att finna någon hållbar förklaring till den socialdemokratiska kommunledningens agerande. Det kan ju inte vara så enkelt som att den vägrar släppa in privata initiativ i verksamheten?

Återväxten är god

Det blev tydligen inte så mycket av den omtalade satsningen på unga kandidater till riksdagen inom socialdemokraterna. Partiet ligger sämst till i en kartläggning som Ekot gjort inför valet. Bara två procent av de valbara namnen på socialdemokraterna riksdagsvalsedlar är under 30 år.

Överlägset bäst är faktiskt folkpartiet med 44 procent av kandidaterna under 30 år. Näst bäst är miljöpartiet med 19 procent. Vänsterpartiet och kristdemokraterna har båda fem procent yngre än 30 år, moderaterna har nio procent och centern sex procent. Och socialdemokraterna alltså två procent.

Sju av folkpartiets kandidater som tar plats i riksdagen, om valresultatet blir som förra gången, är under 30 år. Gör partiet ett bättre resultat ökar andelen unga. Det borde kännas bra för liberala ungdomsförbundet att få med så många av sina kandidater på valbara platser och det är dessutom ett tydligt svar på tal till dem som påstår att återväxten är dålig inom folkpartiet.

Att socialdemokraterna har svårt att släppa ifrån sig makt till de yngre visar också, bland annat, partidistriktets agerande i Jämtland. Där petades SSU:s kandidat eftersom han hade möjligheter att slå ut en av de etablerade riksdagsledamöterna, nämligen Berit Andnor.

Mer läsning

Annons