Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mår försvaret verkligen så bra som Reinfeldt påstår?

/
  • Fredrik Reinfeldt målar en ljus bild av det svenska försvaret på konferensen Folk och Försvar, men det är få som håller med.

Enligt Moderaterna mår försvaret bättre än på länge. Statsminister Fredrik Reinfeldt hävdade vid sitt framträdande vid den årliga konferensen Folk och Försvar i Sälen i söndags att det blir allt starkare och att vi utan problem klarar av att möta dagens hot.

Annons

Det klingar lite grann som Per-Albin Hanssons tal om att "Vår beredskap är god" några dagar innan andra världskriget bröt ut i september 1939.

Inte många instämmer i Reinfeldts och försvarsminister Karin Enströms verklighetsbeskrivning. De skönmålar och hoppas att ingen ska titta bakom den retoriskt putsade fasaden.

Enström talar om inköp av nya super-Jasplan, helikoptrar och u-båtar, men hon säger inget om vilka konsekvenser de dyra prylarna får för ekonomin och övningsverksamheten.

Svenska Dagbladet tog i helgen en titt bakom kulisserna och fann flygplan som inte hade råd att flyga och stridsvagnar som sällan övade. Armén har inte haft en stor brigadövning på snart sju år. Den som inte övar är inte redo för strid.

Riksrevisionen skrev i december att försvarsmakten, av Reinfeldt kallad ett särintresse, inte klarade sina mål.

Och det är inte längre försvarsministern som avgör försvarets status utan det gör finansminister Anders Borg. Det insåg Mikael Odenberg, och avgick 2007 med buller och bång efter knappt ett år som försvarsminister.

Odenberg upprepade i en intervju i Dagens Industri på tisdagen samma kritik mot försvarspolitiken som när han hoppade av - och kallade Reinfeldts påstående om ett välmående försvar för en "skönmålning".

Moderaterna får nu även skarp kritik från allianspartierna. Skolmajor Björklund har länge krävt både Natomedlemskap och militär upprustning.

Häromdagen förespråkade han även ett återinförande av värnplikten, som han var med om att avskaffa med bara tre rösters marginal i riksdagen 2010. Det var ett misstag av högeralliansen.

Nu vill också Göran Hägglund ge mer pengar till försvaret. KD-ledaren hänvisar till och med till Mao Zedong och hans citat: "Varje land har en armé – sin egen eller någon annans".

Den interna splittringen i regeringen försöker Moderaterna dölja genom att anklaga Socialdemokraterna för att inte berätta hur mycket de ska skära i försvaret om det blir ett maktskifte i höst.

Genom ett avledande anfall hoppas Reinfeldt och Enström slippa försvara sin Potemkinkuliss.

Stefan Löfven svarade att han hoppas på breda lösningar i försvarsberedningen, som ska komma med ett förslag till nytt försvarsbeslut i vår.

Det är inte omöjligt att beredningen landar i en bred kompromiss. Det har hänt förr, både S och M har en förkärlek för en försvarspolitik som gynnar det militärindustriella komplexet.

Några stora extra pengar att lägga på försvaret har inte högeralliansen, inte efter skattesänkningar på över 130 miljarder kronor om året. Och om någon bryr sig om vad väljarna tycker, anser en majoritet av dem att det är viktigare att rusta upp skolan än krigsmakten.

Mer läsning

Annons