Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många månader kvar till valet

Annons
Lördag 26 januari 2002Många månader kvar till valet

Statsministern har varit flitigt exponerad i medierna och klarat sig bra. Det syns i opinionssiffrorna.

Statsminister Göran Persson seglar i medvind och tar med sig partiet. Fortsätter det så här har socialdemokraterna snart ett väljarstöd på 40 procent - den nivå som partiet för liv och pina inte ville halka under i slutet på 80- och början av 90-talen. Under senare valrörelser har partiet tagit hjälp av amerikanska konsulter för att gå framåt och för Göran Perssons del tycks resultatet vara över förväntan. Nu kan han självsäkert och avslappnat möta både väljare och mediefolk vilket ger honom en betydligt mer sympatisk framtoning än tidigare.

Göran Persson har också haft ett oerhört överlägset genomslag i medierna, så det vore konstigt ifall det inte gav utslag i opinionen. Frågan är om hans nya image håller hela vägen fram till valet. Ännu har han inte råkat ut för några bakslag och därför vet ingen hur han reagerar då.

I den senaste Temo-undersökningen har Göran Persson lyft socialdemokraterna till 39,7 procents väljarstöd, bland annat genom att locka över väljare från centern och folkpartiet. Så är det också en tydlig mittenpolitik han förespråkar numera, visserligen utan liberala förtecken men uppenbarligen tillräckligt mycket mitten för att tillfredsställa ett antal folkpartisters behov.

Därför får folkpartiet också lägre väljarstöd i den här undersökningen än tidigare och ligger just under gränsen för riksdagen. Det är dock åtskilliga månader kvar till valet och det finns inga skäl för partifolket att hänge sig åt uppgivenhet och självömkan. Det räcker till exempel inte med att byta skolminister för att förändra situationen ute i skolorna. Kraven på en bättre skola, både för elever och för personalen, är mer trovärdiga när de kommer från folkpartiet.

Det är lika svårt att se något direkt lyckat resultat av regeringens och de två stödpartiernas inrikes politik under valperioden. Målet för lägre arbetslöshet nåddes inte trots en rad sysselsättningsåtgärder, nyföretagandet minskar medan konkurserna ökar.

Mindre lyckade resultat finns däremot, bland annat att sjukfrånvaron växer lavinartat; allra mest inom offentlig sektor där socialdemokrater tillsammans med vänsterpartister och ibland miljöpartister har haft politisk majoritet under de senaste fyra åren. Resultatet av deras politik i praktiken ligger avgrunder ifrån partiernas löften i den förra valrörelsen. Det räcker med att begrunda situationen inom landstingens sjukvård och kommunernas äldreomsorg för att se hur löftena infriats.

Om oppositionen vill ändra opinionen måste de visa att en alternativ politik ger ökade insatser för både sjuka och äldre.Dumt beslut togs tillbaka

Att kvinnojourerna gör en ovärderlig insats för plågade kvinnor som behöver stöd och hjälp finns det ministerord på. Jämställdhetsminister Margareta Winberg har flera gånger uttalat berömmande ord om jourernas arbete. När Kramfors kommun ville minska bidraget till Kvinnoforum var det ett rent ut sagt dumt beslut, ifall kommunen ville spara pengar.

Framför allt var det dumt eftersom det skulle ha lämnat kvinnorna utan hjälp. Nu har politikerna i kommunstyrelsen ändrat sig och det hedrar dem. Kvinnoforum får inte hela det anslag som begärdes för i år, men det fattas inte så mycket. Därmed kan kvinnojouren även i fortsättningen hålla öppet under dagtid, alternativt hade varit att stänga under ett halvår.

Att det finns bemanning under dagarna är viktigt, det är oftast då kvinnorna har möjlighet att ringa jouren eller kan få prata med advokat och sociala myndigheter. Summan på bidraget som Kvinnoforum begärde var inte speciellt stor, tvärtom med tanke på vad kvinnojouren uträttar.

När politikerna skär ner eller inte alls beviljar några pengar till kvinnojourerna beror det oftast på okunskap. Därför borde de alla någon gång praktisera på en kvinnojour.

Mer läsning

Annons