Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma mia, politiker pratar spelarlöner!

Allehandas Anders Rönmark om Källströms kritik mot Modo.

Annons

Inför en riktig batalj vill varje seriös lirare så klart vara på plats i god tid, förbereda sig ordentligt, testa utrustningen, finslipa tekniken, känna att tempot finns i kroppen och kolla att lagkamraterna är redo.

Måndagens fullmäktigesammansträde i Örnsköldsvik var inget annat än en uppvärmning inför drabbningen i december, då ett avtal om nya friska skattemiljoner till Modo Hockey ska klubbas.

Om partiernas företrädare är lika debattglada på nästa fullmäktige lär det dock behöva säljas både korv och kaffe – kanske Modo Hockey kan ta hand om försäljningen och dra in lite pengar? – för det lär bli ett långt möte.

Särskilt många nya argument hördes dock inte i går, det mesta kändes igen från den debatt som förts i spalterna i Örnsköldsviks Allehanda och på allehanda.se. Och kommunalrådet Elvy Söderström (S) lyckades så klart klämma in en anekdot om att hon träffat en person från en annan ort som skulle åka till Örnsköldsvik och det var något om fullsatt arena, fullbokade restauranger och Modo… Ja, ni vet hur det brukar låta, ni har säkert hört det förut.

Att det från kommunfullmäktiges talarstol gjordes inlägg om spelarlöner och vilken typ av forwards som Modo Hockey borde satsa på – Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI) verkar tydligen heja mer på unga spelare som Gustav Possler än på utländska importer – kändes dock en aning märkligt.

Visst, det här är staden där etanol- och djurfoderproduktion betraktas som en kommunal kärnverksamhet (för den som undrar så är svaret nej, den där fabriken i Polen som skattebetalarna i Örnsköldsvik äger går fortfarande inte särskilt bra), men inlägg om hur Modo Hockey bedriver sin verksamhet? På ett sammanträde i kommunens högsta beslutande organ? Snart lär det väl bli interpellationer till Elvy Söderström om hur Modo ställer upp i numerärt överläge …

Å andra sidan, varför ska inte Modo Hockeys spelarlöner och sättet som föreningen bedriver sin verksamhet på diskuteras av kommunens förtroendevalda? Ju mer pengar Modo Hockey tar emot av kommunen desto viktigare blir det att politikerna får möjlighet att kontrollera att föreningen använder skattemedlen på ett klokt sätt. Det är trots allt en förening som inte haft ordning på ekonomin vi pratar om. Hade ledningen skött den så hade man ju inte behövt gå till kommunen och göra sin Oliver Twist-imitation.

Modo Hockeys tillförordnade vd Börje Lindholm sade att det var ”en glädjens dag” då Elvy Söderström meddelade att hon hade för avsikt att öka bidraget till föreningen.

Men dagarna då Modo Hockey fick en rejäl påse med skattemedel, en klapp på axeln och en ”hopp och lek”-uppmaning av kommunens ledande politiker är med största sannolikhet över. Gårdagens debatt i fullmäktige var ett tydligt bevis på att fler och fler förtroendevalda har förstått att de har en uppgift att se till att pengarna som Örnsköldsviks invånare nu ger Modo Hockey inte används hur som helst. Det kommer att krävas mer av Modo Hockey. Större insyn. Bättre redovisning. Ökad transparens. Och ja, föreningen måste faktiskt tänka på det här med spelarlöner. Varje skattekrona som används på en back utan spelsinne är en stöld från folket i Örnsköldsvik.

Politiker från alla partier kommer att anse sig ha rätt att tycka till i Modo-relaterade frågor som de tidigare inte uttalat sig om och det är bara för stadens SHL-stolthet att tugga i sig.

Om man har satt sig i en situation där man blir beroende av skattebetalarnas pengar, då får man leva med att ha politiker hängandes över axeln.

Mer läsning

Annons