Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makten över sitt eget liv

Annons
Tisdag 22 januari 2002Makten över sitt eget liv

Både folkpartiet och centerpartiet utmanar nu vänsterpartiet i kampen om de kvinnliga väljarna. Fp gör det i ett nytt program för jämställdhet.

Hela lönen och hela makten till kvinnan. Först då kan man tala om verklig jämställdhet mellan könen, hävdar folkpartiet i sitt nya program för jämställdhet. Riksdagsledamoten Karin Pilsäter förklarar "hela makten" med att det är en markering mot vänsterpartiets krav om halva makten. Om kvinnan bara ska ha halva makten, vem ska då ha den andra halvan?, undrar hon. Kvinnor ska självklart ha hela makten över sina egna liv.

Så långt är vänsterpartiet tydligen inte berett att gå, trots sin utpräglade feministiska profil. Enligt vänsterpartiet ska kvinnor tydligen antingen dela makten med den egna mannen eller med något kommunal- eller landstingsråd, som Karin Pilsäter tolkar partiet. Folkpartiet däremot vill låta varje enskild kvinna bestämma själv över sitt liv, därför kan inte kvinnor betraktas, eller behandlas, som en homogen grupp.

Det är en bra utgångspunkt i jämställdhetsarbetet. Det är dock inte så värst många år sedan som även folkpartiet talade om hela lönen - halva makten med tillägget "delat ansvar hemma". Sett utifrån individens behov borde det vara självklart att människor, oavsett vilket kön de tillhör, har rätt att bestämma över sitt eget liv. Därav följer också krav på politikerna att i görligaste mån underlätta detta självbestämmande.

För att öka jämställdheten måste männen åter engageras i arbetet, anser folkpartiet och Karin Pilsäter hoppas att Gudrun Schymans tal på vänsterpartiets kongress ska reta upp männen så att de både protesterar och visar att de inte kan jämföras med talibaner.

Det är tydligt att både folkpartiet och centern har bestämt sig för att ge vänsterpartiet en match i kampen om de kvinnliga väljarna. Centerledaren Maud Olofsson ser till exempel en utveckling inom offentlig sektor med nya stora nedskärningar, ifall vänsterpartiets vidlyftiga krav på kongressen ska uppfyllas. Det drabbar obönhörligt kvinnor. Karin Pilsäter pekar på att bristen på jämställdhet är lika stor i offentlig sektor som i det privata näringslivet. Dessutom är löneskillnaderna större i den offentliga sektorn.

På sju år har världens mest jämställda regeringen som i fyra år samarbetat med Gudrun Schyman inte fått bukt med löneskillnaderna. De har snarare ökat än minskat i offentlig sektor. Där ligger kvinnors löner nu på 82 procent av männens medan kvinnors löner i privat näringsliv är 84 procent av männens. Ingendera är naturligtvis acceptabelt.

För att få en förändring vill folkpartiet bland annat att jämställdhetsmål inte längre ska behandlas av Arbetsdomstolen utan i vanliga domstolar, där arbetsmarknadens parter inte avgör, att lönediskriminering ska avskaffas och att jämställdhetslagen ska skärpas. Samt öka kvinnors makt över arbetstid och familjeliv.Öppen nominering

I Skellefteå leds folkpartiet av en person som inte räds nytänkande. När det var dags för nomineringar till förtroendeuppdrag i partiet fick allmänheten vara med och föreslå namn. "Det var en jättesuccé" kommenterar kommunalrådet Håkan Lindh som anser att partierna måste öppna sig utåt mot samhället och inte enbart släppa fram folk med lång och trogen tjänst. Som en extra bonus fick folkpartiet i Skellefteå ett rejält tillskott med nya medlemmar.

Nu följer folkpartiet i Stenungsund, liksom en rad kommunföreningar i Norrland, exemplet och låter allmänheten föreslå namn till valet i kommunen. I Stenungsund är Erik Söderberg folkpartiets gruppledare. Han ifrågasätter att det egentligen är demokrati när en liten grupp partimedlemmar nominerar kandidater bland sig själva.

Det är en fråga som företrädare för alla politiska partier borde ställa sig. Det blev en väldig diskussion när folkpartiets förnyelsegrupp först förde fram tanken på att låta även icke medlemmar kandidera för partiet.

I Skellefteå var det inget problem. De som inte tidigare var medlemmar blev medlemmar och tyckte dessutom att det var ett helt naturligt steg.

Mer läsning

Annons