Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lööf biter sig envist fast vid politik väljarna redan ratat

/
  • Det är inte förbjudet att ge väljarna vad de vill ha. Inte om det räddar en kvar i riksdagen. Något för Lööf att begrunda.

Lööf fortsätter slå sin döda häst i stället för att hitta en politik som lockar väljarna.

Annons

Kristdemokraterna har varit nära att hamna utanför riksdagen i flera val, men i sista stund räddats av "kamrat 4 procent" bland speciellt moderata väljare. Det är således inget nytt läge för dem.

Centerpartiet har hittills inte behövt den draghjälpen med valresultat på 7,88 procent 2006 och 6,56 2010. Men det är flera år sedan nu som partiet tagit sig över fem procent i en opinionsmätning – och inte ofta över den magiska fyraprocentsgränsen

Det är inte med flaggan i topp Centern går in i ett valår. Därför är det på samma gång förutsägbart och beklämmande att Annie Lööf i sina senaste intervjuer inte uppvisar någon krisinsikt alls.

"Centerpartiet ska växa i valet. Min ambition är att öka antalet ministrar. Utöver de poster vi redan har är prioritet ett för mig att vi också ska ha arbetsmarknadsministerposten" och "Under valåret kommer vi att ta fajten för fler jobb", menade hon i en mellandagsintervju i Svenska Dagbladet.

Växa? Partiet har i opinionsmätningarna i snitt hälften av det stöd man vann i valet 2010. Och tanken är att vinna väljare med samma politik man uppenbarligen förlorat dem med? Är det så dags nu att ta "fajten för fler jobb" efter sju år i regeringsställning med ansvar för näringspolitiken?

I samma intervju kallade hon allianskollegor för "populister" som gick i Vänsterledaren Sjöstedts ledband mot riskkapitalister inom välfärden.

Om "populist" är någon som lyssnar på väljarna och anpassar sin politik efter vad de vill kanske partiledaren för partiet med väldigt svagt stöd skulle pröva på den taktiken nån gång.

Efter konkursade friskolor, brister i äldreomsorgen och skatteflykt till skatteparadis verkar i alla fall delar av regeringen ha förstått att riskkapitalbolagens plats inom välfärden inte är en valvinnare.

Men Lööf fortsätter istället att slå sin döda häst. I DN på måndagen upprepar hon sitt stöd för riskkapitalbolagen och påminner om hur hennes parti föreslagit lägre minimilöner för ungdomar och försämrat anställningsskydd för att få fram nya jobb. Tre hyggligt impopulära förslag, som Lööf betonar att man ska fortsätta driva.

I Aftonbladet menar hon i ytterligare en intervju på måndagen att forskningen kan visa hur tydligt som helst att halverad arbetsgivaravgift inte haft någon effekt på arbetslösheten bland unga, hon kommer ändå att tro mer på enskilda företagare som hävdar motsatsen.

Så populism är ok i vissa fall alltså? Varför i så fall inte välja något som leder nånstans? Det är faktiskt okej att driva politiska förslag som väljarna gillar.

Vill Centern klara sig över spärren är det lämpligt att hitta i alla fall en valvinnande fråga, ett flöte istället för alla dessa ständiga sänken till utspel som partiet slänger fram och till och till och med verkar förlora väljare på.

Men det hade krävt en partiledare med lite sjukdomsinsikt. Och nån sån har inte Centerpartiet.

Mer läsning

Annons