Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfvens smarta drag sätter Reinfeldt på pottkanten

/
  • Stefan Löfven utesluter inte att en S-ledd regering efter valet skulle samarbeta med partier över blockgränsen för att få en riksdagsmajoritet och på så sätt avväpna Sverigedemokraternas vågmästarroll.

Beskedet är kort och gott: "Vi går till val själva".
Dessa rader inleder det mejl till partiets medlemmar som partiordförande Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin skickade tidigt på fredagsmorgonen.

Annons

'Vi går till val själva – och söker de samarbeten som krävs efter valet', är Socialdemokraternas besked. Inga direkta överraskningar där.

Partiet håller regeringsalternativet öppet, förutom att man tydligt utpekar Miljöpartiet som "en naturlig samarbetspartner" och hänvisar till att man även har "en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet".

Inte nödvändigtvis att ingå i en regering dock. Löfven säger över telefon på fredagseftermiddagen att han inte lovar några ministerposter utan vill att väljarna ska få säga sitt först, men han tycks dock utesluta en möjlighet där han, likt Göran Persson före honom, är beredd att sätta sig i ensam minoritetsregeringsställning.

Det är ett smart drag. Inte minst för att det tvingar högerpartierna på defensiven. Alla måste de ut och ta avstånd från något en majoritet av väljarna säger att de gärna skulle se: ett slut på den rigida blockpolitiken.

Och vilka kraftfulla reaktioner det blev.

Centerns Annie Lööf gjorde ett utspel där hon slog fast att hon tyckte "riktigt illa om socialism, arrogans och män som inte förstår ett nej", med hänvisning till Löfven.

"Män som inte förstår ett nej"? Jo men.

Lööf upprepade också att hon "säger nej till (S)", men vi bör kanske vara tydliga med att inte på något sätt är otroligt att Centern säger nej till Lööf långt innan ett S-samarbete i en eller annan fråga efter valet kan vara aktuellt.

Detsamma gäller förstås även Folkpartiledaren Jan Björklund som inte heller han i dag ser det som realistiskt att samarbeta med S.

Men så klart de borgerliga partiernas ledare kände ett överväldigande behov av att ta avstånd från Stefan Löfven och betyga sin trohet till den allians som så länge varit deras livlina – om än en ständigt försvagad sådan.

För när Stefan Löfven säger till väljarna att: ’Hörrni; nu går Socialdemokraterna till val på ett eget valprogram och så får ni bestämma hur vi efter valet samlar en riksdagsmajoritet’– så belyser det att Fredrik Reinfeldt bara har sin lilla rigida allians att sätta emot.

Sedan riksdagsvalet 2010 har denna allians bara vid två opinionsmätningar varit uppe och nosat på 50 procents stöd. I dag ligger det under 40 procent. Och då räknas även in de två partier som oftare än inte ligger under fyraprocentspärren.

Reinfeldt har således inte ens en ambition att samla en riksdagsmajoritet nästa höst utan fortsätta precis som under denna mandatperiod – genom att låta den svaga regeringsmakten vila på Sverigedemokraternas stöd.

En minoritetsregering är det enda borgerliga alternativ Reinfeldt låter väljarna ta ställning till. Någon reservplan har han inte.

Tro på sjutton att han ogillar Löfvens utspel.

Mer läsning

Annons