Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet på äldreboendet inte alltid en picknick

Sill, köttbullar, prinskorv, skinka, ägghalvor, julost, pressylta, doppebröd, vörtbröd, omelett, stuvning och fruktskål ställs på borden på äldreboenden i Härnösand på julafton, enligt Sveriges Radios Ekot-redaktion som gjort en kartläggning över julmaten på äldreboenden över landet. (Tyvärr har Kramfors och Sollefteå inte svarat.)

Annons

På vissa ställen i landet är utbudet ännu större – på vissa ställen magrare. På vissa ställen erbjuds alkohol, på andra inte.

Och om allt det finns alldeles säkert en hel del att säga. MEN LUTFISKEN DÅ?!? – säger nån nu förtvivlat – medan nån annan pustar ut över att slippa lukten.

Äldre är som vilka som helst, en väldigt heterogen grupp med en massa olika smaker.

Vi blir inte mer lika varandra när vi blir äldre, kanske är det till och med så att våra egenheter blir ännu mer framträdande, ofiltrerade. Dessutom försämras smaken med åren och med den ofta aptiten. Att många äldre klagar över att maten "inte smakar nåt", handlar inte självklart om dåligt lagad mat eller dålig kvalitet.

Ändå möts dessa undersökningar alltid av upprörda röster från de som tycker sig sakna något de själva inte klarat sig utan på ett julbord. Upprörda röster som höjer sin individuella smak till norm. Upprörda röster som inte heller vill ta in att mat- och drycktraditioner är olika mellan generationer och landsändar.

På mormors julbord fanns aldrig något starkare än julöl – på mitt julbord skulle det aldrig ställas fram vare sig sylta eller lutfisk. (Äh, för att vara helt ärlig hade jag nöjt mig med en skinkmacka och must.)

Just därför förstås borde alla äldreboenden så långt det är möjligt involvera sina boende i valet av maträtter vid de stora helgerna som är så fyllda av individuella traditioner och minnen. Det är viktigt inte bara för de äldre som bor där i dag, utan även för de som ska flytta in i framtiden.

Oron att vi som äldre kommer att berövas något så viktigt för oss som våra mattraditioner - oavsett om den oron är äkta eller inbillad - måste tas på allvar.

Mer läsning

Annons