Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Linje oklar" håller inte

/

Annons

Centerpartiets historia under senare delen av 1900-talet, och under början 2000-talet, handlar mer om kärnkraft än något annat partis. Hårdnackat motstånd har bidragit till valframgångar, men också skrämt bort sympatisörer. Omsvängningar har räddat regeringssamarbeten, men också gjort att partiföreträdare stämplats som svikare av vissa gräsrötter.

Kärnkraftens vara eller icke vara är frågan som alla Centerpartiledare måste brottas med.

Man ska dock inte glömma bort att det finns ett annat folkrörelseparti som också går en rejäl match med energifrågorna.

Kärnkraften har inte varit riktigt lika starkt kopplad till Socialdemokraterna som till Centerpartiet, men varje S-ledare sedan Olof Palme har fått väga sina ord på guldvåg när diskussionerna om avveckling, eller utveckling, kommit på tal. I det kongressbeslut som finns i frågan har en klassisk socialdemokratisk brasklapp lagts in. Jo, den ska "successivt fasas ut", men detta samtidigt som "industrins konkurrenskraft ska säkras". Glasklart, eller hur?

Vilken av dessa två formuleringar Stefan Löfven gillade bäst som IF Metall-ordförande behövde ingen tvivla på; Löfven var en stark anhängare av kärnkraft, precis som alla som värnar svensk basindustri.

Som Socialdemokraternas partiordförande har Stefan Löfven inte direkt gått omkring med några "Atomkraft – ja, tack!"-märken på sig, men han har heller inte ställt sig på barrikaderna för någon avveckling. Det har varit den klassiska "linje oklar" som gällt, med avveckling så småningom och kanske, men först när tiden är den rätta och allt känns bra.

När Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson i veckan meddelade att partiet vill återuppta avvecklingen av kärnkraften såg dock kärnkraftsvännerna i Socialdemokraterna detta som något av en krigsförklaring.

Och många undrade: Har Stefan Löfven vikt ner sig i frågan om kärnkraften?

Den fortfarande ganska färske S-ledaren har så här långt undvikit att bryta med partilinjen, lagt sig nära den borgerliga alliansen i en rad frågor och ofta duckat, svarat svävande och lovat att återkomma med svar.

Att undvika tydliga svar i kärnkraftsfrågan hade också fungerat bra om S varit regeringsparti och styrt landet på egen hand.

Men nu är Löfvens parti i opposition, och om man ska återta regeringsmakten behöver man stöd från två partier som ogillar kärnkraften, nämligen Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Den gamle metallaren Stefan Löfven skulle nog gärna vilja göra ett besök på någon tung industri längs Norrlandskusten, kliva upp på en lastpall och lova både fabriksarbetarna och direktörerna att den svenska basindustrin är för viktig för att kärnkraften ska börja avvecklas.

Problemet är bara att sådana utspel letar sig ner till miljöpartisterna i Stockholm…

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons