Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss chatta lite mer om kommunernas ansvar

/
  • Vilket blir nästa parti att lansera ett nätverk eller en Facebook-grupp om skolan?

Miljöpartiet hade "världens största föräldramöte" på Facebook, ett möte som avslutades med att språkröret Gustav Fridolin skrev en debattartikel "tillsammans" med en mängd personer som deltagit i debatten på nätet.

Annons

Socialdemokraterna har nu startat ett skolnätverk, där man söker efter "tusen personer som vill driva på skoldebatten i Sverige"; på sajten som lanserats lovas det att den som går med ska få ta del av "information, material och förslag på aktiviteter" som ska bidra till att skolan "vänder".

Den som tror att det ska komma något revolutionerande ur dessa digitala sammankomster lär bli besviken. De som hävdar att det bara är Moderaterna som har skickliga PR-strateger har nämligen fel; även Miljöpartiet och Socialdemokraterna kan det här med att lansera halvfluffiga initiativ som låter bra och skapar en positiv bild av partiet. Det handlar om initiativ som till slut leder ungefär ingenstans, men det är ju inte heller meningen att det ska bli ny politik av det hela. Poängen är att Miljöpartiet och Socialdemokraterna ska visa att de prioriterar skolfrågorna, och genom "samtal", "nätverk" och "möten" föra ut den politik som redan formulerats på partihögkvarteren. Politik som handlar om att satsa på lärarna, sätta in stöd tidigare och skapa mindre klasser.

Det är bra förslag, men knappast något som överraskar.

Skolfrågan lär bli hett debatterad i valrörelsen 2014 och det med all rätt; i ett en gång stolt utbildningsland som Sverige skickar varje rapport om sjunkande resultat en chockvåg genom landets politikerkår.

Och nu har alla partier hittat lösningen: man ska satsa på lärarna, sätta in stöd tidigare och just det, skapa mindre klasser. Ni känner igen det, eller hur? Hitta ett seriöst parti som inte vill göra just detta och ni vinner ett samtal via Skype med Gustav Fridolin.

Det man önskar sådana här gånger är först och främst att riksdagspartierna hade kommit på de här förslagen lite tidigare. Vi pratar ändå om samma partier som under två decennier ägnade sig åt att skjuta prick på lärare och skolledare med statussänkande åtgärder och reformer som försvårade det dagliga arbetet i skolan.

Lite mer realistiskt vore att be partierna att sluta ödsla tid på att "skapa möten" och "föra samtal" på nationell nivå och i stället ta sig ett rejält snack med de kommunpolitiska företrädarna som i de flesta fall misskött sitt uppdrag under lång tid och som inte tagit det ansvar man fick i den misslyckade kommunaliseringen i början av 90-talet. Kommunpolitiska företrädare som tyvärr har makt och möjlighet att försvåra, förhala och förhindra varenda reform på nationell nivå.

De partier som just nu bygger skolsajter och Facebook-grupper borde ta ett djupt andetag och fundera över hur man på bästa sätt ser till att visa att man kommer att ta kommunerna i örat, vaska fram bättre lokala skolpolitiska företrädare och skapa en struktur som gör att de nationella intentionerna faktiskt får genomslag på kommunal nivå.

Om man vill göra det i form av nätverk, Facebook-grupper eller kafferep spelar ingen roll. Att det skulle handla om att partierna gemensamt med väljarna ska utveckla en ny skolpolitik finns det ändå ingen som går på.

I alla fall ingen som verkligen bryr sig om skolan.

Mer läsning

Annons