Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av våra konkurrenter och skatta inte bort Sveriges talanger

/
  • Entreprenörer som Isabella Löwengrip menar att utredningen om personaloptioner är en värdelös pappersprodukt.

Annons

Företagens beskattning på en internationell marknad blir en het fråga i höst.

När kapital och talang rör sig snabbare än någonsin, och företag kan välja i vilket land de vill placera sin verksamhet, ökar kraven på en konkurrenskraftig skattepolitik. Alla länder tvingas på ett eller annat sätt konkurrera med varandra om vem som har bäst villkor för entreprenörskap.

Många länder ifrågasätter dagens skattesystem, vilka intäkter de får från företag som verkar och säljer i landet, och om dessa är rättvisande. Just nu pågår förhandlingar på G20- och EU-nivå i frågan. Och Sverige har tyvärr en rätt svag position då vi är ett litet land, även om vi har flera stora företag.

Det är inte en överdrift att konstatera att en förändring av spelplanen skulle missgynna Sveriges förmåga att hålla kvar växande företag i landet. Inget företag vill, eller bör för den delen, betala skatt två gånger. Om verksamheten beskattas i ett land kan man lika gärna lägga huvudkontoret där.

Men oavsett resultatet av förhandlingarna på överstatlig nivå måste regering och riksdag tänka ett varv till. Efter Brexit håller Storbritannien på att ta fram en ny plan för sin framtida näringspolitik. Sverige behöver fundera över samma sak – vad kan vi göra för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt?

Ett steg i detta är frågan om personalobligationer. När en person börjar jobba för ett nytt företag – som ännu inte kan betala ut stora löner, och som i stället vill locka med andelar och aktier – behöver det kunna beskattas på ett vettigt sätt för att bli ett alternativ. Så är inte fallet i Sverige, vilket ger oss en nackdel mot exempelvis USA i konkurrensen om de nya digitala bolagen.

Regeringen är medveten om problematiken och tillsatte därför en utredning som kom med förslag på hur reglerna kan ändras. Men utredningen är inte bra nog. I förra veckan gick ett stort antal kända entreprenörer ut i en debattartikel och begärde att förslaget skulle göras om.

Artikelförfattarna, däribland Skypes grundare Niklas Zennström och IT-entreprenören Isabella Löwengrip, kallar utredningen om personaloptioner för en värdelös pappersprodukt: "Beskattningen ska vara generell och gälla alla bolag oavsett storlek, bransch och antal anställda – tvärt emot en av de centrala punkterna i utredarens förslag” (Di 11/8).

Entreprenörernas kritik mot regeringens tröghet att förbättra villkoren påminner om att världen inte längre är en stängd plats, där företag för alltid stannar i landet de grundades. Länder som inte skapar goda förutsättningar för människors idéer att växa kommer heller inte förmå dem att stanna kvar.

Mer läsning

Annons