Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av historien i stället för att gömma undan den

/

Annons

Att konst både kan beröra och uppröra vet vi sedan länge. För några år sedan gick konstdebattens vågar höga när en konstnär under pseudonymen NUG filmade hur han klottrade ner och slog sönder en tunnelbanevagn och när konststudenten Anna Odell spelade självmordbenägen och slogs med polisen som ett examensprojekt från Konstfack. Dessa exempel blev ömsom kraftigt ifrågasatta ("är det konst?"), ömsom hyllade som nyskapande och tidstypisk konst.

I veckan har vi fått en pånyttfödd debatt om konst och offentlig utsmyckning. Susanne Eberstein (S), riksdagsledamot från Västernorrland och förste vice talman, uppmärksammades nämligen i veckan efter att hon beordrat att en 1700-talsmålning av Georg Engelhard Schröder som visar en kvinna med bara bröst skulle plockas ner från riksdagens matsal. Enligt Eberstein är det en feministisk fråga. Till TT säger hon:

– Det är tråkigt med en barbröstad kvinna när jag sitter på offentliga middagar med utländska gäster.

Folkpartisten Carl B Hamilton hängde ivrigt på och sa sig vilja se att en målning av Gustaf III plockas bort med motiveringen att tavlan hyllar "den kung som krossade frihetstidens riksdag och införde diktatur och envälde."

Så varför inte tillsätta en blocköverskridande inkvisition med ett nypuritanskt mandat, som kan rensa ut konst som skildrar nakenhet eller som påminner oss om Sveriges fördemokratiska historia? Om det skulle kännas lite torftigt med bara modern konst tillverkad efter 1921 då den allmänna rösträtten infördes? Ja, kanske, men vad gör man inte för den goda sakens och moralens skull?

Sortera också in Anders Zorns dalkullor i något mörkt arkiv tillsammans med kungastatyer från landets olika hörn. Att Gustav II Adolf och Karl XII inte var några fredsfurstar är väl alla som läst historia i grundskolan medvetna om, så varför ska det finnas monument över dessa krigarkonungar?

Och hur gör vi med statyer och tavlor av alla de vetenskapsmän, diktare och kompositörer som på 1700- och 1800-talen inte direkt gick i spetsen för allmän och lika rösträtt, jämställdhet och kläder på kvinnor på målningar?

Människor har bott här uppe i norra Europa i mer än 10 000 år, exakt hur länge vet vi inte riktigt. Under 92 av dessa har vi levt i en demokrati med fria och allmänna val för både män och kvinnor. Ett förslag är att vi, i stället för att gömma undan och tysta ner vår mörka historia, försöker använda konsten för att problematisera och försöka förstå vår historia.

Kanske kan vi rent av lära oss något på köpet.

Marcus Bohlin

Mer läsning

Annons